Adım Adım SEO Öğren

ORSA Medya Yazar

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

Ücretsiz SEO öğrenmek için bir yol mu bulmaya çalışıyorsunuz?

Arama motoru optimizasyonunu (SEO) çok iyi yaparak Google ön sayfaya gelen birileri var ise siz de kafa yorarak, uğraşarak gelebilirsiniz. Hemde SEO için hiçbir ücret ödemeden (yani ücretsiz bir şekilde :) ), kendi kendinize. Birileri bir işi başarabiliyorsa ben de başarırım demelisiniz. SEO’da ön sıralara gelebilmek için aslında, sitenizin SEO’su için ilk olarak hangi alanlara odaklanacağınızı öğrenmelisiniz. Aşağıda SEO’yu öğrenmek için 6 adımda anlattığım SEO rehberi’ni bulacaksınız. Ve bu yazının sonunda ücretsiz olarak SEO öğrenmiş olacaksınız.

Özenle hazırlamış olduğum şu yazımı öncelikle incelemenizi tavsiye ederim. SEO Nedir?

SEO ile web siten ön plana çıksın

SEO öğrenerek web sitenizi ön palana çıkarın

SEO Rehberi

Herkes SEO için bir yerden başlar — tek ihtiyacınız olan, Google SEO için izlemesi kolay aşağıdaki SEO rehberi adımları uygulamak.

Bu yazıda SEO temel ilkelerini gözden geçirebilir ve daha sonra daha da ilerlemek için faydalı kaynaklar elde edebilirsiniz. Ücretsiz SEO öğrenmek için 6 basit adımı sıkılmadan okumaya devam edin veya SEO hizmetimiz hakkında bir uzmandan yardım almak için çevrimiçi olarak bizimle iletişime geçin.

  1. SEO’nun amacını anlayın

İşletmelerin farklı pazarlama hedefleri vardır, ancak her şirket geliri artırma arzusundadır – ve SEO’nun genel amacı da budur .

Sitenizi SEO ile geliştirmek, arama motoru sonuç sayfalarının (SERP’ler) en üstünde yer almanızı sağlayarak gelir getiren trafiği tetikler.

Bunun için önce, arama motorlarının iç işleyişini yeterince kavramanız gerekir.

Google ve diğer önde gelen arama motorlarında siteleri bulmak, dizine eklemek ve sıralamak için İnternet’i tarayan “örümcekler” veya “botlar” bulunur. Birisi bir arama yaptığında, arama motorları alakalı içeriğe sahip web sitelerinin bir listesini sunar.

Arama motorlarının sitenizi bulması gerekir, bu nedenle ilk işiniz bu olmalıdır. Google’dan URL’nizi URL Denetleme Aracı aracılığıyla dizine eklemesini isteyebilirsiniz.

Ek kaynak: Google’nin Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Başlangıç Klavuzu

  1. Anahtar kelime araştırmasına özen gösterin

Sıralamak istediğiniz kelimeleri – yani anahtar kelimeler – seçmek için araştırma yapmanız gerekir. İnsanların sıkça aradığı ve işinize uygun anahtar kelimeleri seçerseniz, sitenizi daha büyük bir kitleye ulaştırabilirsiniz.

İki tür anahtar kelime vardır – üç veya daha fazla kelimeye yayılan uzun kuyruklu anahtar kelimeler ve yalnızca bir veya iki kelime içeren kısa kuyruklu anahtar kelimeler. Uzun kuyruklu anahtar kelimeler, sayfalarınıza odaklanır ve daha fazla ilgi yaratır.

Örneğin, birisi “dergi nereden alınır” diye arama yaparsa, bu arama “dergi” arama kelimesinden daha kesindir, böylece beklentine daha iyi cevap bulabilirsin.

Peki, sektörünüzle ilgili en çok yapılan aramaları nasıl bilirsiniz?

Hazır olun – bu konu ile ilgili işinize çok yarayacak püf noktaları veriyorum!

  • Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı ile ençok aranan ilgili arama kelimelerini bulmak
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı – İlgili Aramalar Listesi

  • Google arama bölümüne ilgili anahtar kelimesini yazarak ençok aranan ilgili arama kelimelerini bulmak
Google ençok aranan ilgili arama kelimelerini bulmak

Google’de ençok aranan ilgili arama kelimelerini bulmak

  • Google arama sayfasındaki en alt bölüm ile ilgili arama kelimelerini bulmak
Google arama sayfasındaki en alt bölüm ile ilgili arama kelimelerini bulmak

Google arama sayfasındaki en alt bölümdeki ençok aranan ilgili arama kelimeleri

  • Youtube arama bölümünden ençok aranan ilgili arama kelimelerini bulmak
Youtube arama alanı ençok aranan kelimeleri bulmak

Youtube arama alanı ile ençok aranan kelimeleri bulmak

Yukarıda resimlerle gösterdiğim alanlar ençok aranılan kelime öbeklerini bulma işlemidir. İçerik hazırlarken bunları göz önünde bulundurmanızı tavsiye edirim.

Ayrıca, sağlıklı SEO rekabeti için rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimelerine de (Semrush, Ahrefs gibi çevrimiçi programlar yardımıyla) göz atabilirsiniz.

Anahtar kelimeler SEO için merkezi unsurlardır çünkü bunları içeriğinize, başlıklarınıza, meta açıklamalarınıza ve URL’lerinize gireceksiniz. Anahtar kelime araştırmasına aşina olmak, SEO yolculuğunuzda temel bir adımdır.

  1. Sayfa içi ve sayfa dışı SEO arasındaki farkı öğrenin

SEO iki yerde gerçekleşir – sayfa içi ve sayfa dışı. Sayfada gerçekleşenler, SEO öğrendiğinizde doğrudan değiştirebileceğiniz şeydir, sayfa dışında gerçekleşenler ise diğer sitelere (farklı sitelerdeki bağlantılarınız) bağlıdır.

Sayfa içi SEO , biçimlendirmeyi (H1, H3 ve H3 etiketleri gibi), anahtar kelime kullanımını, gezinmeyi, URL’leri, meta açıklamaları ve resim açıklamalarını veya alternatif metni içerir.

Ancak bu, çok fazla dikkatli çalışmayı gerektiren bu bir avuç faktörün de ötesine geçiyor.

Sayfa dışı SEO için, başkalarının çevrimiçi içeriğiniz hakkındaki paylaşımlarıdır. Sitenize verilen yetkili bağlantılar, markanızdan bahsedenler ve sosyal medya pazarlamacılığının tümü, sayfa dışı varlığınıza (SEO’nuza) katkıda bulunur.

Her iki kulvardaki çalışmalarınız, başarılı SEO için hayati önem taşır.

Ek kaynak: Neil Patel’in Sayfa Dışı SEO Rehberi

  1. UX sinyallerini tanımlamayı öğrenin

Arama motorları insanları doğru sonuçlarla memnun etmeyi amaçlar, bu nedenle kullanıcı deneyimi (UX) SEO’da önemli bir rol oynar. Sitenizde yapılacak değişiklikler kullanıcılara öncelik vermeli, tasarım, işlevsellik ve materyalin onların beklentilerini karşılamasını sağlamalıdır.

SEO algoritmaları, kullanıcıların memnuniyet düzeylerini ve tercihlerini ölçmek için kullanıcı davranışını analiz eder.

Bir arama motoru sonucunu tıklayan arama yapanların yüzdesi veya organik tıklama oranı (TO), Google’ın kontrol ettiği bir kullanıcı deneyimi alanıdır.

Bir sonucun diğerlerine kıyasla alaka düzeyini ve çekiciliğini göstermeye yardımcı olur.

Bir başka UX sinyali, birinin SERP’e dönmeden önce bir sayfada ne kadar kaldığı anlamına gelen bekleme süresi de arama motorları tarafından tanınır ve SEO performansınızı etkileyebilir.

Arama sorgusunun türüne bağlı olarak, daha uzun bir bekleme süresi, sonuçlarınıza olan ilgilerini veya net bir yanıt bulmakta zorlandıklarını gösterebilir.

Bunu bir örnek ile anlatmak istiyorum; Google’de bir konu hakkında arama yaptınız ve bir web sitesine ulaştınız. Web sitesine girdiğinizde ilk cümleyi okudunuz ve size sıkıcı geldi. Daha ilk cümleden içeriğin kalitesi hakkında değerlendirme yaptınız ve bu içerikten bir şey elde edemeyeceğiniz anlamı çıktı. Ve web sitesini terk ettiniz. Başka bir web sitesini açtınız. İçerik gayet düzgün hazırlanmış. İçerik ilgi çekici. İçeriğini okumaya devam ettiniz ve en sona ulaştınız. Şimdi siz kendinizi Google yerine koyun. Bir web sitesine birçok kişi giriyor ve içerikten ilk 3-5 saniyede çıkış yapıyor. Başka bir web sitesine de birçok kişi giriyor ve içeriği okuyanlar ortalama 3-5 dakikalık bir vakit geçiriyor.

Siz Google olsaydınız hangi içeriği ön sıraya getirirdiniz?

Bu metrikler, SEO’nuzun durumunu yansıtır. Sıralamanızı yükseltmek için UX sinyallerine (kullanıcı deneyimi sinyallerine) dikkat edin, kullanıcılarınıza önem verin.

Ek kaynak: Kullanıcı Sinyalleri Nelerdir? (Yoast)

  1. SEO dostu içerik oluşturmayı benimseyin

Bloglar, bilgilendirici makaleler, haber bültenleri ve videolar dahil olmak üzere siteniz için oluşturduğunuz içerik, arama yapanları ve arama motorlarını cezbetmeniz için en önemli yöntemdir. İyi bir şekilde hazırlanmış içerik, Google’dan trafik çeker.

Yazılı içerik, arama motoru tarayıcıları için uygundur çünkü metinleri eleme konusunda yetkindirler. Arama motorları içerikte bir anahtar kelime dengesi arar.

SEO dostu bir içeriğin en az 600 kelime olması gerekir. Bazı SEO uzmanları bir içeriğin 2500 kelime civarında olmasını önermektedirler.

Uzun içerikler, arama yapanlara bilgi bakımından daha fazla yardımcı olma şansına sahiptir.

İçeriğin seçilen konuyu kapsamlı bir şekilde ele alması gerekir ve Google özensiz, dağınık gönderiler yerine gösterişli (ilgi çekici) makaleler arar.

Arama motorları ayrıca yeni, orijinal içerik gerektirir ve yalnızca diğer sitelerden kelimeleri kopyalayan sonuçları cezalandırır. İçeriğinizi copy içerik olarak işaretler ve içeriğiniz ön sıralama da hiçbir zaman olmayacaktır. SEO öğrenme sürecinde bu cezalara dikkat edin.

  1. Bağlantı oluşturmaya başlayın (Backlink)

Google için 200’den fazla sıralama faktörü olduğunu bildiğinizi varsayıyorum. Bağlantılar (Banclink) ilk üç önemli sıralama faktöründe yine favori olarak devam ediyor. Diğer web sitelerinden sayfalarınıza verilen bağlantılar, arama motorlarına sitenizin web’deki kullanıcılar için ne kadar güvenilir ve yararlı olduğunu gösterir. Örneğin, web sitenize ilgi çekici bir içerik yazdınız. Ve Google tarafından hemen fark edildi ve ön sırada yer aldınız. İçeriğinizi okuyanlar kendi web sitelerine içerik eklerken sizin içeriğinizi de kaynak olarak gösterdi. İşte Google’nin ençok sevdiği olay. İçeriğiniz ilgi çekici, başkaları tarafından güvenilir bulunduğunda Google de sizi ödüllendirecektir.

Çok önemli bilgi! İçeriğiniz çok iyi hatta ilgi çekici de. Ancak güçlü bir backlink’iniz yok ise ön sıralarda kolay kolay yer alamayacaksınız.

ORSA Medya’dan Profesyonel SEO hizmeti isteyin.

Güçlü SEO hizmetlerimiz için bugün çevrimiçi olarak bizimle hemen iletişime geçin veya SEO hizmetimiz ile ilgili teklif isteyin.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== | ORSA Medya®

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

Bu Yazıyı Paylaşın!

Yorum Yap

  1. f61f1c7b0466aa7bd854a3c4380d67a5?s=54&d=mm&r=g | ORSA Medya®
    ender 9 Mart, 2022 at 9:05 pm - Cevapla

    harika bir yazı olmuş tebrikler

    • 8c4937d279438750eb56179c143c238b?s=54&d=mm&r=g | ORSA Medya®
      ORSA Medya 9 Mart, 2022 at 9:46 pm - Cevapla

      Teşekkürler Ender bey.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.