Bir arama motoru optimizasyonu (SEO) uzmanı, web sitenizi arama motorları için optimize edilmeleri için analiz eder, inceler ve uygular. Bu, arama motorlarında sayfa sıralamasını iyileştirerek bir siteye gelen trafiği en üst düzeye çıkarmak anlamına gelir.
Web sitenize hedef kitlenizin ulaşmasını sağlayabiliyor musunuz? Web sitenizin trafiğini size gelir getirecek düzeyde arttırabiliyor musunuz? Cevabınız “Evet” ise o zaman SEO hakkında her şeyi öğrenmeli veya bir SEO Uzmanı ile çalışmalısınız.
SEO’yu yeni yeni araştırmaya başladıysan ilk önce SEO‘nun ne olduğunu öğrenmelisin?
Yazar hakkında
Merhaba, ben Orhan SAĞÇOLAK.
İlk web sitemi 2009 yılında amatör düzeyde açtım.
Ve araştırmalarım sonucu SEO’nun web sitemin başarısında büyük bir önem arz edeceğini anladım.
Bu yüzden elimden geldiğince SEO ile ilgili çok şey öğrenmeye çalıştım.
Ve yıllarca yerli ve yabancı kaynak araştırması, incelemesi, analiz etme ve denemeler sayesinde SEO ile bir ton başarı elde ettim…
Çok sayıda müşterinin, yalnızca Google’daki sıralamalarını yükseltmeye yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda şirketiniz için değerli potansiyel müşteriler sağlayan (çünkü yatırım getirisi en önemli kısımdır) sağlam bir dijital strateji geliştirmesine yardımcı oldum. Çalışma şeklimde çok esneğim, bu da özel pazarlama hedeflerinize hitap etmeme izin veriyor. Bazı müşteriler kurum içi eğitim ister, bazıları bir SEO stratejisi formülasyonu ister ve diğerleri uygulama ister. Hizmetlerimden her zaman yararlanmanızı sağlamak için özellikle hedefleriniz ve bütçeniz etrafında çalışıyorum.
Şirketin dijital alanda ne durumda olduğu, nasıl gittiği konusunda bilgilendirmek için müşterilerle sohbet etmekten ve daha fazlasını yapma yaklaşımımda proaktif olmak ve yaptığım işin yanı sıra nasıl yaptığımı anlamalarını sağlamak için her zaman mutlu olurum. Yaratıcı bir zihinle, hedef kitlenizi tam olarak en iyi nasıl hedefleyeceğinizi belirlemek için ekibinizle birlikte çalışacağım, böylece web sitenizin içeriğiyle daha fazla etkileşim kurmaları ve nihayetinde dönüştürme ve size satış sağlamaları daha olasıdır.
Yaptığım SEO denemelerini sergilemek veya genel olarak daha fazla değer katmak için bilgi ve deneyimimi sektördeki diğer kişilerle paylaşmayı seviyorum. Çevrimiçi mecrada konuşacak birini arıyorsanız, benimle iletişime geçmekten çekinmeyin.
…”İzmir Havalimanı Transfer”, “Dershane”, “Batıkent YKS Kursu”, “Çocuk Oyun Parkı İmalatı” gibi çok rekabetçi anahtar kelimelerde Google ilk 3 sıralama için başarılar elde ettim.
Ekran görüntüleriyle daha anlaşılır hale getirelim.
Bu içeriğimiz size tam olarak nasıl bir SEO uzmanı olunacağı hakkında bilgi verecektir.
SEO Uzmanı Nedir?
SEO uzmanı, SEO’nun nasıl çalıştığını ve bir web sitesinin arama motorlarındaki sıralamasını yükseltmek için SEO’nun nasıl uygulanacağını bilen kişidir.
Basitçe söylemek gerekirse, “web sitenizi arama motoru sonuçlarının en üstünde göstermek SEO uzmanının işidir. SEO uzmanı, arama motorlarından daha fazla trafik almayı bilen kişidir.
SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
SEO uzmanı olmanın tek bir yolu yoktur. Bir okulu da yoktur. SEO uzmanı olmak istiyorsunuz. Çünkü SEO büyüleyici! SEO’yu bir kitaptan öğrenemezsiniz. Bu durum doktorluğu tıp kitaplarını okuyarak öğrenmek gibi bir şey! Tıp kitaplarını okuyarak doktor olabiliyor musunuz?
SEO, uzun vadeli bir iştir, sabır gerektir. Deneyim gerektirir. Kısa sürede bazı bilgileri öğrendim zannederek kendinizi bir SEO uzmanı olarak ilan edemezsiniz. SEO yeni ortaya çıkmış bir alan değildir. Onlarca yıldır SEO yapan uzmanlar var.
SEO uzmanı olabilmek için karda yürüyenlerin (başarıya ulaşanların) ayak izlerini takip etmeye hazır mısınız?
İşte bir SEO uzmanı olmak için bilmeniz gereken 21 şey.
1. SEO’nun Temellerini Anlayın
Uzman olmak için temel bilgilerle başlayın. Arama motorlarının nasıl etkileşime girdiğini ve içeriği etkili bir şekilde optimize etmek için neler yapabileceğinizi anlamanız gerekir.
Temel bilgileri öğrenmek üç temel bileşene ihtiyacın olacak:
- Kullanıcıların istediği, beklediği veya ihtiyaç duyduğu içerik türleri.
- Arama motorlarının gerçekte nasıl çalıştığının iç işleyişi.
- Web sitelerini optimize etmek için gereken araçlar ve teknikler.
11 yıldır bu sektörde çalışmış biri olarak sizi rakiplerinizden farklı kılan sebep nedir? Eğer bu farklılığı öne çıkarabilirseniz SEO’nun temellerini anlamaya başlamışsınız demektir.
2. Kendi Web Sitelerinizi Oluşturun
SEO’nun temellerini anladıktan sonra, bunları uygulama zamanı. Kendinize güzel bir site oluşturun. Sitenize gelenler kolaylıkla aradığını bulabilsin.
“Sadece büyük markalar için SEO yapmaya çalışmayın; Kendiniz için SEO yapmaya başlayın. Bir şey yapın. Mesala bir blog sayfası yapın, bir kuruluş sitesi yapın. Bunu kendiniz için yapmaya başlayın ve becerilerinizi bu şekilde geliştirin. İçerikle uğraşın. Güzel bir içerik nasıl oluşturulur bunu çok iyi öğrenin. İlgilendiğiniz bir konu seçin. Bu, içerik oluşturmayı kolaylaştıracaktır.
İçeriğinizi Google için yazmayın. Kullanıcılar için yazın. Sitenize gelen kitleniz içeriğinizi okuduğunda faydalı buluyorsa, içeriğinizi sonuna kadar okuyorsa zaten Google’de sizi ödüllendiricek ve sayfanızı ön sıralara getirecektir.
3. WordPress’i Öğrenin
Web sitelerinin üçte biri WordPress ile oluşturulmuştur. Yani bir SEO uzmanı olmak istiyorsanız, WordPress’i iyi bilmeniz gerekir. Sadece kolay olarak WordPress’i kurabilmeniz değil, aynı zamanda SEO için en iyi CMS uygulamasıdır WordPress. WordPress, SEO performansını doğrudan (ör. meta veriler) ve dolaylı olarak (ör. UX) etkileyen işlevler için mükemmeldir.
WordPress öğrenmek için size harika bir kaynak. İşte size Udemy.
4. Google Analytics 4 ve Google Search Console’yi Öğrenin
SEO uzmanları, içeriği optimize etmek ve etkinliklerini analiz etmek için çok çeşitli araçlar kullanır. Google Analytics 4 ve Google Search Console (Google Arama Konsolu), herhangi bir SEO analizi için gereklidir. Google Analytics 4, tamamen ölçüm ve raporlama ile ilgilidir. Google Arama Konsolu sitenizi optimize etmenizi sağlar. SEO uzmanlığı, her ikisinde de ustalık gerektirir.
5. Her Gün SEO Hakkında Okuyun
SEO’nun uzun vadeli bir çalışma olduğu hakkında yukarıda bahsetmiştim. Her gün SEO hakkında yeni kaynakları araştırmak için kararlılığa sahip olmalısınız. Büyük arama motorları her gün değişiklik yapar ve sıralamanız üzerindeki etkisini asla bilemezsiniz.
Günlük SEO içeriğine ayak uydurmak sizi taze tutar.
Nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Google Web Yöneticisi Merkez Blog sitesini ziyaret edebilirsiniz. Web Yöneticisi Merkezi Blogu’nda doğrudan Google’dan haberler alın. Google, bu blog sitesinde tarama, dizine ekleme ve sıralamayla ilgili güncellemeleri paylaşır. Size aşağıdakiler hakkında fikir verecektir:
- Arama için yeni özellikler geliyor mu?
- Search Console’u kullanmaya ilişkin ipuçları ve püf noktaları.
- Algoritmalar hakkında güncellemeler.
6. Arama Motorlarının Nasıl Çalıştığını Anlayın
Kaderinizin çoğunun arama motorlarının elinde olduğunu hissedebilirsiniz. :) Evet bu öyle. Bu yüzden tarayıcılar hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Arama motoru botları, içeriğinizin kalitesi ve alaka düzeyi hakkında kararlar alıyor. Birkaç kilit faktör robotların bu kararlarını yönlendirir.
Arama amacını, alaka düzeyini, içerik kalitesini, bağlantıları ve kullanılabilirliği anlamak.
Arama motorları bir kara kutudur – arka plandaki gizli olan ne varsa ifşa etmezler. Belirli başlı şeyleri öğrenmeye başladıktan sonra deneme yapmaktan korkmayın. Uygulayarak, deneme yaparak optimizasyonu mutlaka yakalayacaksınız.
7. Google’ın Kalite Değerlendirici Yönergelerini okuyun
Perdenin arkasına daha da derinlemesine bakmak için Google’ın Kalite Değerlendirici Yönergelerini inceleyin.
EAT’i hiç duydunuz mu? EAT, Google’ın bir web sayfasının genel kalitesini değerlendirmek için kullandığı bir faktördür.
SEO’da EAT nedir?
EAT, Google’ın içeriğin okuyucular için değerli olup olmadığını ve içeriğin iyi sıralanması gerekip gerekmediğini belirlemek için kullandığı birçok yönergeden biridir.
EAT; Uzmanlık, Otoriterlik, Güvenilirlik anlamına gelir. Özetle, EAT, bir sayfanın yüksek kaliteli olduğunu gösteren ve kullanıcılara yardımcı olan bir özelliktir.
EAT Bir Sıralama Faktörü mü? Hayır, EAT teknik olarak bir sıralama faktörü değildir, ancak içeriğinizin sıralamasını etkileyebilir.
EAT SEO İçin Neden Önemli?
“ İçerik kraldır ” ifadesini hiç duydunuz mu? Yazmış olduğunuz içerik kullanıcılara fayda sağlamalıdır. İçeriğinize ulaşan biri daha ilk paragrafı okuyup içeriğinizi terk etmemelidir.
EAT yönergelerine göre, harika içerik şunları yapmalıdır:
- Kullanıcılara yardım edin.
- Bir uzman tarafından oluşturulmalıdır.
- Yetkili bir sitede yayınlanmalıdır.
- Güvenilir ol.
- Düzenli olarak güncelleyin.
8. SERP’lere bakın
Tüm eylemin olduğu yer burasıdır. Arama motoru sonuç sayfalarına (SERP’ler) bakın.
- Nasıl sıralanıyorlar?
- Hangi içeriği gösteriyorlar?
- Bu işi kim iyi yapıyor?
SERP’ler Nelerdir?
Arama Motoru Sonuç Sayfaları (“SERP’ler” veya “SERP” olarak da bilinir) Google’ın bir kullanıcının arama sorgusuna verdiği yanıttır. SERP’ler genellikle organik arama sonuçlarını, ücretli Google Ads (reklam) sonuçlarını, Öne Çıkan Snippet’leri, Bilgi Grafiklerini ve video sonuçlarını içerir.
Başka bir deyişle: Google’a bir şey yazarsınız (veya söylersiniz). Ve SERP, geri aldığınız şeydir.
9. Teknik SEO Hakkında Bilgi Edinin
Teknik SEO, sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini kolaylaştırmak için yaptığınız her şeydir.
Teknik SEO, mobil kullanılabilirliği, site hızını, yapılandırılmış verileri, JavaScript’i ve bir web sitesinin nasıl çalıştığını etkileyen tüm mekanizmaları içerir.
Bu faktörler, bir sitenin SERP’lerde ne kadar iyi sırada yer aldığında rol oynar.
Harika içeriğe sahip olabilirsiniz, ancak yavaş açılan bir web siteniz veya çok sayıda hata içeren bir web sitesi performansınıza zarar verir.
10. İçerik Stratejisi, Oluşturma, Optimizasyon Hakkında Bilgi Edinin
Teknik SEO, arama motorlarının sitenizi daha etkili bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olurken, içeriği anlamak, kullanıcı deneyimini, sitede geçirilen süreyi, bağlantıları ve çok daha fazlasını iyileştirmenize yardımcı olur.
İçeriğin, anahtar kelime stratejisiyle oluşturulduğu günler geride kaldı. Artık içeriğinizi yayınlarken içeriğinize tag (etiket) eklemeyin!
Artık içeriğinizin önce kullanıcıların amacına yönelik stratejisiyle oluşturulması gerekiyor.
Yalnızca içerik yayınlamış olmanız, kullanıcıların onu bulacağı anlamına gelmez. Arama motorlarının onu nasıl kategorize edeceklerini anlamalarına yardımcı olmak için içeriğe URL eklemek için içeriğin optimize edilmesi gerekir. Bu içeriğin ayrıca bir tanıtım stratejisi ile (resim, video vs.) desteklenmesi gerekir.
SEO tek başına yeterli değildir – diğer pazarlama kanalları (örn. sosyal medya, e-posta) içeriğinizin başarısına veya başarısızlığına katkıda bulunur.
İçeriklerini oluşturken kullanıcı amacına uygun içerikler oluşturun.
Kullanıcı Amacı Nedir?
Kullanıcı amacı, temel olarak birisinin bir Google araması yaptığında istediği şeydir. Bilgi mi istiyorlar? Yoksa bir şey satın almak mı?
İçeriğiniz birinin kullanıcı amacı ile ne kadar iyi eşleşirse, o kadar Google’de o kadar yüksek sırada sıralanır.
11. Gerçekten İşe Yarayan Bağlantı Kurma Taktiklerini Kullanın
Bağlantı kurma, SEO çalışırken öğreneceğiniz ilk şeylerden biridir. Link inşasından faydalanmak için sadece link olsun diye URL eklemeyin, kaliteli linklere ihtiyacınız var.
İçerik arasındaki ilişkiler, bağlantı kurma için çok önemlidir.
12. Sosyal Medya Gruplarına Katılın/Takip edin
Facebook, Twitter, Youtube SEO uzmanları için aktif, yardımcı gruplarla/içeriklerle/tanıtımlarla doludur. Mutlaka bunlardan faydalanın.
Etkinliklere, gruplara katılmak, size doğrudan sektör uzmanlarından haber alma şansı verir; bu, başka türlü elde edemeyeceğiniz bir fırsattır, bazen de tüyolar elde edersiniz.
13. Kişisel Ağınızı Büyütün
SEO hakkında her şeyi bilmediğinizin farkına varın. SEO ile ilgili karşınıza gelecek tüm cevaplara sahip değilsiniz.
Ama sorun değil!
Sektörümüzdeki diğer insanlar, içerik stratejisi ve tanıtımında harika olabilir, ancak SEO’nun bazı teknik yönlerinde yetersiz kalabilirler.
Bir noktada, sektördeki başka birinin yardımına ihtiyacınız olacak. Öyleyse bağlantılar kurmaya başlayın. İlişkiler kurmaya başlamak için sosyal medyayı kullanın. Twitter ve LinkedIn gibi platformlar bunu oldukça kolaylaştırıyor.
Bağlantı kurmanın ve ağınızı büyütmenin en iyi yolu bilgi paylaşmaya istekli olmaktır. Sadece almayı hedeflemeyin. Bilginizi verin ve karşıdan da bilmediğiniz bilgiyi alın.
Unutmayın, ilişkiler iki yönlü bir yoldur. Kendi deneyimlerinizi ve uzmanlığınızı paylaşın.
14. Hatalarınızdan Ders Alın ve Başarılarınızı Tekrar Edin
SEO kesin bir bilim değildir ve uzmanlar deneme yanılma yoluyla çok şey öğrenir.
Hatalar kaçınılmazdır.
Nerelerde hata yaptığınızı öğrenin ve hatanızı düzeltmeye devam edin. Diğer taraftan, işe yarayan bir şey yaptığınızda bunu bir yere not edin. Ve unutmamanız için tekrar yapın. Taa ki yaptığınız şey fayda sağlamayana kadar.
15. Sabırlı Olun
Bu yazının başında söylediğim gibi, SEO uzmanı olmak zaman alır. Sabır ister.
Algoritma değişikliklerini takip edin. SEO ile ilgili topluluğunuzu oluşturun. Topluluk oluşturmak bilgi ağınızı genişletecektir.
Bir SEO Uzmanı Hangi Becerileri Bilmelidir?
En iyi SEO uzmanları, dijital pazarlamanın birçok farklı alanında yetkin kişilerdir. Bu, “temel” SEO becerilerini (başlık etiketi optimizasyonu gibi) içerir. Ancak aynı zamanda yazma ve web tasarımı gibi diğer dijital pazarlama becerilerini de içerir.
Bununla birlikte, bir SEO uzmanının sahip olması gereken temel beceriler şunlardır:
- Yüksek hacimli, düşük rekabetli anahtar kelimeler bulma yeteneği
- Temel HTML anlayışı
- Bir web sayfasına anahtar kelimeler nasıl ve nereye eklenmeli
- İleri düzey metin yazarlığı becerileri
- Video ve infografikler gibi görsel içerikte yeterlilik
- Önemli sayfalara bağlantılar (iç ve dış bağlantılar) oluşturma ve tanıtma yeteneği
- Teknik SEO’nun sıralamaları nasıl etkilediğini anlamak
- Ortaya çıkan SEO trendleri ve Google algoritma değişiklikleri hakkında bilgi
Ankara SEO Uzmanı
Ankara’da serbest çalışan bir SEO uzmanı olarak, her büyüklükteki işletmenin çevrimiçi görünürlüğünü artırmasına yardımcı olmayı seviyorum. Benimle çalışmasalar bile, beni ister sosyal medyadaki paylaşımlarımdan öğrensinler, ister Google’de SEO araması yaptıklarında bulsunlar bir müşteriye değer katabildiğimde her zaman mutlu oluyorum.
Şeffaflık yaptığım işin merkezinde yer alıyor.
İşinize yatırım yapmak, nasıl çalıştığını size anlatmak ve şirketinize mümkün olan en fazla değeri sağlamak istiyorum. Bu alanda farklı stratejiler denemek için sayısız yıl harcadım ve sizi temin ederim ki bir müşteriye tavsiyem gerçek bir SEO uzmanı ile çalışması. Yani işi bilen biri ile.
Ayrıca her zaman en son Google algoritması güncellemeleri ve SEO dünyasındaki değişikliklerle kendimi güncelliyorum. Bu yüzden web sitelerinin Google’da daha üst sıralarda yer almasını sağlamak için yeni SEO stratejilerini test etmenin önemini vurguluyorum. Bu sürekli SEO testi ve denemesi, SEO içindeki en iyi uygulamaları daha iyi anlamamı sağlıyor, böylece müşterilerin istedikleri sonuçları elde etmelerine yardımcı oluyorum.
Büyümeye hazır mısınız? SEO teklifinizi hemen isteyin. Çeşitli sektörlerde, çok çeşitli şirketler için bir SEO planı oluştururken yılların deneyimine sahibim.
Sık Sorulan Sorular
İyi bir SEO uzmanı; rakip araştırması, SEO denetimi, Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO işlemlerini yapar. Ancak, bir SEO uzmanının asıl işi, web sitenizi Google’da daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etmeye yardımcı olmaktır.
Bu tam olarak ne elde etmek istediğinize bağlıdır. Küçük bir işletme iseniz ortalama aylık 2000 ile 3000 TL aralığında değişir. Büyük bir firma iseniz ve Google ortamında rekabet düzeyi kelimelerde ilk sıralara gelmek istiyorsanız SEO hizmetiniz aylık 5000 ile 10000 TL aralığında olabilir.
Bazı SEO uzmanları tek seferlik bir SEO danışmanlığı için ücret alırlar, bu genellikle tam teşekküllü bir SEO kampanyasına yatırım yapacak sermayeye sahip olmayan küçük işletmeler için uygundur.
Yani kısaca, sektörün büyüklüğüne, rekabet düzeyine göre SEO uzmanlığı ücreti değişim gösterir.
Şirketinize tam olarak nasıl yardımcı olabileceğimizi öğrenmek için bugün bizimle iletişime geçin.
Bu, bütçenize ve sektörünüzün kapsamına bağlıdır. Her iki seçenek de organik trafiğinizi artırmanıza yardımcı olacak ve bu da tercihinize bağlı olacaktır.
Daha butik ve kişisel bir hizmet aldığınız için her zaman ikincisini (yani kişisel SEO hizmeti) tercih etmenizi öneririz.
İşte bir SEO Danışmanı bulmak için 5 kolay adım
- Tanıdığınız birinin zaten şiddetle tavsiye ettiği ve geçmişte kullanmış olduğu birine sahip olabileceğinden, öncelikle yakın ağınızda dolaşın.
- “SEO danışmanı + şehriniz” için arama yapın ve en üst sıradaki web siteleriyle birkaç soru gönderin. Bir danışman böyle bir terim için yüksek sıralamadaysa, o zaman SEO’yu gerçekten bildiklerine dair iyi bir işarettir.
- Yerel görüşmeler yapın ve bölgenizdeki yerel SEO danışmanlarıyla yüz yüze görüşün. Birini biraz daha iyi tanımak söz konusu olduğunda yüz yüze görüşmek gerçekten yardımcı olur. Bunların hepsi en iyi kararı vermenize yardımcı oldu.
- SEO ile ilgili facebook gruplarına katılın ve işinizi ve gereksinimlerinizi orada yayınlayın. Facebook grupları, tonlarca yetenekli kişiyle tanışmanın harika bir yoludur.
- Şehrinizdeki web tasarım ajanslarıyla iletişime geçin ve tercih ettikleri SEO ortağının kim olduğunu sorun.
SEO olmadan, potansiyel müşterileriniz arama motorlarına alakalı terimleri girdikten sonra bile web sitenizi göremez. Onun için SEO yaptırmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. SEO’ya yatırım yapın ki ilerleyen dönemlerde telefonlarınız çaldığında, web sitenizden formlar gelmeye başladığında ne demek istediğimi daha iyi anlayacak ve göreceksiniz.
SEO’yu biliyorsanız zaten yapıyorsunuz demektir. SEO’yu bilmiyorsanız mutlaka iyi bir SEO uzmanı ile anlaşın!
Basitçe söylemek gerekirse, SEO stratejinize ne kadar çok odaklanırsanız, etkileri o kadar çabuk görürsünüz.
Sağlam bir strateji ile sonuçlar (3 ay – 6 ay) gibi kısa bir sürede görülebilir ve stratejinize yatırım yapmaya devam ettikçe, etkilerini önümüzdeki yıllarda da görmeye devam edeceksiniz.
İlgili Yazılar
SEO Nedir? Anlamı, Önemi, Türleri
Ankara En İyi SEO Ajansı [2024 Güncel Bilgi]
Ankara SEO Hizmeti [1.Sayfa Garantili]