SEO Nedir? Nasıl Yapılır? 1.Sıraya Nasıl Geldik!

15 Ocak, 2024

SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

ORSA Medya Yazar

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

SEO Nedir?” şeklinde bir arama yaptın. SEO’yu (Arama Motoru Optimizasyonu’nu) merak ediyor olmalısın!

Bu sayfaya tesadüfen rastlamadığın belli! :)

Kullanmış olduğunuz arama motoru gelişi güzel seçmedi ve dizine eklediği 22 milyondan daha fazla sayfadan aramaya çalıştığınız kelime öbeğini karmakarışık algoritma kullanarak sizin karşınıza çıkardı.

Arama motorları, arama yaptığınız kelime öbekleri veya kelimeler ile ilgili bulduğu alakalı sonuçları karşınıza getirirler. SEO’nun nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi mi edinmek istiyorsunuz? Yazımızı okumaya devam ediniz.

Arama motorları, web sitenizi bir bütün olarak değil, sayfalarınızı (!) indeksler. Yani SEO çalışması, sayfa sayfa yapılmalıdır.

SEO Nedir?

SEO, İngilizce “Search Engine Optimization” cümlesinin baş harflerini ifade eder. Türkçe olarak “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir. Basit bir ifadeyle, sitenizin alakalı aramalar için görünürlüğünü artırmak için iyileştirme süreci anlamına gelir.

SEO Nedir?

SEO Nedir?

SEO, bir web sitesinin teknik olarak en iyi şekilde yapılandırılmasını, içeriğin alaka düzeyini optimize etmek için yapılan bir süreçtir. Optimize yapılan sayfalar kolaylıkla arama motorunda bulunacaktır. Optimize edilmiş sayfaları arama motorları daha iyi sıralayacaktır.

Web sitenizin sayfaları arama sonuçlarındaki görünürlüğü ne kadar iyi (üst sıralarda) olursa işletmenizle ilgili potansiyel müşterileri web sitenize getirme olasılığı o kadar artacaktır.

Bir web sitesi oluşturduğunuzda, arama motorlarının botları sitenizi taramaya başlar. Sayfalarınız dizine eklenmeye uygun ise sayfalar dizine eklenir. Dizine eklenen sayfalar arama sonuçlarında görünmeye başlar. Sayfanın içeriği ne kadar iyi optimize edilmiş ise arama sonuçlarında sayfanız üst sıralara gelmeye başlayacaktır.

Yani; SEO, web sitenizi arama motorları için her zaman daha iyi hale getirme işlemidir.

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), web sitenizin organik (ücret alınmayan) arama motoru sonuçlarında daha fazla görünürlük kazanmasını hedefleyen bir dizi strateji ve taktikten oluşur.

Başka bir bakış açısıyla, SEO, bir web sitesinin arama motorlarından alacağı performansı optimize etmeyi amaçlayan çeşitli yöntemlerin toplamına verilen addır. İngilizce’de “Search Engine Optimization” teriminden türetilmiştir ve temel hedefi, bir web sitesinin Arama Motoru Sonuç Sayfasında (SERP) daha yüksek bir konumda yer almasını sağlamaktır.

SEO’nun etkin kullanımıyla, web sitenizin çekiciliğini ve erişilebilirliğini artırabilir, dolayısıyla daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Bu süreç, sitenizin arama motorları tarafından daha kolay bir şekilde keşfedilmesini ve sonuçta daha fazla ziyaretçi kazanmasını sağlar.

SEO Açılımı Nedir?

SEO açılımı, İngilizce’de “Search Engine Optimization” ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Bu ifade, Türkçe’de “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelir.

SEO’nun web siteniz için nasıl çalıştığını anlamaya başladığınızda, web site sayfalarının sıralamasını üst sıralara taşımak için farklı taktikler kullanabilirsiniz.

Arama motorları SEO’yu neden önemsiyor?

Bu teknikleri kullanmanız bir arama motorunun neden umurunda olur ki? Sonuçta onlara herhangi bir ücret ödemesi yapmıyorsunuz? Doğru, arama motorlarına herhangi bir ödeme yapmıyorsunuz… amaaa başkası ödüyor! ☺ Yani reklamları kullanarak. Yani bu sorunun cevabı şu; arama motorları paralarını reklamlardan kazandıkları için SEO’yu çok ama çok önemsemektedirler.

Arama motoruna bir arama sorgusu girdikten sonra karşınıza çıkan sayfaya arama motoru sonuç sayfası (diğer adıyla SERP) denir. SERP size “organik (doğal) sonuçlar” ve “tıklama başına ödenen reklamları” (PPC) olarak adlandırılan sayfaları gösterir. Organik sonuçlara para ödenmezken (SEO), PPC reklamlarına para ödenmektedir.

Organik sonuçlarda yer alması için Google’a veya herhangi bir arama motoruna ödeme yapamazsınız.

Arama motorları size ne kadar alakalı iyi içeriklerin sonuçlarını verirse, sizin veya başka kişilerin o arama motorunu tekrar kullanma olasılığı o kadar artacaktır. Arama motoru insanlar tarafından ne kadar çok kullanılırsa, bu çok fazla reklam gösterimi demektir ve çok fazla para kazanmak demektir.

İnternet gerçekten dünyayı parmaklarımızın ucuna getirdi. Genellikle aradığımız her bilgiyi birkaç tıklama ile karşımıza getiriyoruz. İnsanlar internette bilgi, ürün, hizmet vb. bilgiler ararken çevrimiçi olmaktadırlar.

“Arama motoru optimizasyonunun nasıl çalıştığını merak ediyorum!” diye düşünüyor musunuz?

Tam olarak ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz değil mi? İnternette herhangi bir arama motorunu açtınız ve “SEO Nedir?” diye arama yaptınız.

Sonra ne yaptın? Karşına çıkan sayfadaki ilk birkaç sonuçtan birine tıklanmaya başladın. Beklentilerinizi karşılayan bir site bulamamış iseniz, muhtemelen geri düğmesini tıkladın ve aradığınızı bulana kadar sayfayı aşağıya doğru kaydırdın. Ve diğer web sitelerine tektek tıklamaya başladın değil mi?

Siteniz SEO tekniklerine uygun şekilde optimize edilmemişse, arama sonuç sayfalarında işletmenizi kişiler göremeyeceklerdir. Bu durum da, işletmenizin varlığından başkalarının haberdar olmaması anlamına gelir. Peki internet ortamında arama yapan kişiler sizin web sitenizi bulamıyorsa web sitenizin o halde ne önemi var? SEO ile işletmenizin internet ortamında görünürlüğünü – bilinirliğini artmaktadır.

Web siteniz için SEO yapmıyorsanız / yaptırmıyorsanız internet ortamında fark edilmezsiniz ve sektörünüzde liderlik yapamazsınız!

SEO yapan rakip firmaların işini kolaylaştırıyorsunuz ☺ Arama sonuç sayfalarında rakiplerinizin önüne geçmediğiniz için rakipleriniz sizi çok seviyor olmalılar. ☺

SEO’nun Temel Metrikleri

Bir SEO stratejisinin başarısı, kampanyanın amacına bağlı olarak önemi değişen çeşitli anahtar rakamlarla ölçülebilir. Önemli anahtar rakamlar, örneğin:

Tıklama Oranı (TO): Bu oran, SERP’lerde sayfa gösterilen kaç kullanıcının sayfayı gerçekten ziyaret ettiğini gösterir.

Hemen çıkma oranı: Tek bir sayfayı ziyaret ettikten sonra kaç kullanıcının bu sayfadan ayrıldığını gösteren orandır.

Ortalama oturum süresi: Kullanıcı bir sayfayı ne kadar beğenirse, sayfada o kadar uzun süre kalır. İçeriğin türü büyük bir rol oynayabilir. Bekleme süresi çok kısaysa (~30 saniyeden az), bunun nedeni sayfanın kalitesi olabilir.

Geri bağlantı sayısı: Bir sayfaya hangi türde ve kaç harici web sitesinin bağlantı verdiği, bu sayfanın alakalı ve kaliteli olarak algılanıp algılanmadığının bir göstergesi olarak kullanılır.

SEO’nun Temel İşlevleri

Arama motorlarının yapmış olduğu üç temel işlev vardır: Bunlar Tarama, İndeksleme ve Sıralama’dır.

Bu işlevler hakkında kısaca bilgi verecek olursak;

Tarama: Arama motorları, web’deki yeni sayfaları keşfetmek ve mevcut sayfalardaki düzenlemeler için taramayı kullanır.

İndeksleme: Arama motorları taradıkları sayfaları depolar. Bunun için indekslemeyi kullanır. Spam içeren, yinelenen sayfalar hemen dizine eklenmez. Bazen nadiren de olsa dizine eklenir.

Sıralama: Sayfalar indekslendikten sonra, arama yapan kullanıcının arama sorgusuyla ilgili sıraladığı yerdir.

Tarama ve dizine ekleme (indeksleme) işlemi gerçekleştiğinde, arama motoru sayfaları aşağıdaki sıralama faktörlerine göre analiz ederler:

  • Hız (web sayfasının açılış hızı)
  • Backlink kalitesi
  • Anahtar kelime kullanım durumu
  • Mobil uyumluluk (responsive) durumu
  • Ve çok daha fazlası

Arama motorları açık açık sıralama faktörlerini yayınlamazlar. Bunu unutmayın. SEO tekniklerinin dışına çıkmadan denemeler yaparak içeriğinizi en üst düzeyde optimize edersiniz.

Arama motorunun yapmış olduğu analize göre içeriğiniz eğer SEO kriterlerine uygun ise sayfanız arama sonuçları sayfalarında görünür. Bu durum sitenize doğal sektörünüzle alakalı trafik getirmeye başlayabileceği anlamına gelir!

Google arama sıralaması

Google Arama Sıralaması

Yukarıdaki resim görüntüsünde “ankara seo ajansı” kelime öbeği aramasında ilk 3 sıraya girenler gösterilmiştir. Google arama motoru ilk önce ilgili kelime öbeğine ilişkin sayfaları taradı ve kendince uygun bulduğu sayfaları indekslemiştir. Sonrasında da SEO algoritmasına uygun bulduğu için bu 3 içeriği ilk sıralarda sıralamıştır.

SEO Nasıl Çalışır?

Yazıyı buraya kadar dikkatlice okuduysanız, artık arama motorlarını neden önemsemeniz gerektiğini biliyorsunuz demektir. SEO’nun nasıl çalıştığı hakkında daha detaylı konuşabiliriz.

Arama motorları otomatik robot türünden örümcekler ile sayfaları tararlar.😊

Tarama esnasında bu örümcekler, web sitenizdeki sayfalar hakkında her türlü bilgiyi toplarlar. Bu durum, arama yapan kişiye sitenizdeki ilgili sayfayı kolayca bulmalarına olanak tanır. Sayfanızın açılış hızını, başlık etiketlerini, sosyal medya sayfanızdan aldığı sinyalleri, sayfanızdaki dahili bağlantıları, geri bağlantıları (backlink) vb. gibi birçok bilgileri toplarlar.

Sitenizin SEO açısından ne kadar iyi optimize edildiğini belirleyen 200’den fazla sayfa sıralama faktörü olduğu belirtilmektedir. Başlıklarınızın etiketleri, içerik kalitesi, sitenin açılış hızı, web sayfa URL’leri, resim alt etiketleri, dahili ve harici bağlantılar gibi birçok faktör.

Web sitenizi arama motorları için optimize etmek çok karışık bir şey değildir! Teknik olarak biraz bilgin az ise, teknik konulara eğilmek istemiyorsan, bu işlemler sana zor gelebilir. Ancak SEO konusunda sana yardım için her zaman bir uzmana ulaşabilirsin.

Arama motoru optimizasyonu türleri nelerdir? SEO taktiklerini üç gruba ayırabiliriz;

Sayfa İçi SEO (ON-Page SEO)

Tüm sayfa içi SEO stratejileri web sitenizde gerçekleşir. Web sayfalarınızın detaylı bir şekilde optimize edilmesi ve arama motoruna uyumlu içeriklerle donatılmasıdır sayfa içi SEO işlemi.

Sayfa içi SEO, sıralamalarınızı iyileştirmek için içerik oluşturmakla ilgilidir bir durumdur. Bu işlem, anahtar kelimeleri sayfalarınıza ve içeriğinize eklemek, düzenli olarak yüksek kaliteli içerikler üretmektir. İçerik üretirken meta etiketleriniz ve başlıklarınız anahtar kelime açısından zengin ve iyi yazılmış olmalıdır.

Sayfa içi optimizasyonun amacı, bir web sayfasının arama motoru standartlarını karşılaması ve potansiyel kullanıcılar için faydalı ve iyi içerik oluşturulmasıdır.

Sayfa dışı SEO (OFF-Page SEO)

Sayfa dışı SEO stratejileri web sitenizin dışında gerçekleşen işlemlerdir. Örneğin, sosyal medya hesaplarınızda paylaşımlar yapmak, başka sitelerin sizin içeriklerinizi kendi sitelerine ekleyip içeriğinizden bahsedilmesi vs. gibi.

Sayfa dışı SEO, başkalarının kendi sitelerinde sizin içeriğinizi ekleyerek geri bağlantı kazanmak gibi web sitesinde gerçekleşen optimizasyondur. Geri bağlantılar başka sitelerle ilişkiler kurmayı içerir. İnsanların sizin içeriğinizi beğendiğini ve içeriğinizi sizi kaynak göstererek başkalarına duyurmayı amaçlar. Çok fazla uğraşı gerektirse de, sayfa dışı SEO çalışması, SEO başarısının önemli bir parçasıdır.

Teknik SEO

Teknik SEO stratejileri web sitenizin arka tarafında gerçekleşen bir işlemdir.

Hem sayfa içi hem sayfa dışı hem de teknik SEO, sitenizi arama yapan kullanıcılara ve arama motorlarına güvenilir hale getirmeyi amaçlar.

Teknik SEO, Google algoritması için teknik olarak bir web sayfası hazırlamakla ilgilidir.

Sayfa Hızı

Google, yavaş sayfalar için sözde cezalar uyguladığından, bir web sitesinin çağrıldıktan sonra yüklenme hızı çok önemlidir. Yavaş bir sitenin ana nedenleri genellikle büyük boyutlu resimler ve karmaşık animasyonlardır. Yükleme sürelerini azaltmak için web sitesinin hız optimizasyonu mutlaka yapılmalıdır.

Taranabilirlik

Taranabilirlik, web sitesinin arama motorları için kullanıcı dostu olmasını tanımlar. İyi taranabilirlik, bir arama motorunun bir web sitesindeki tüm içeriği ziyaret etmesinin ve toplamasının kolay olmasıyla karakterize edilir.

Bazı bağlamlar eklemek için, arama motorları yeni içerik bulmak için İnternet’te “tarama” yapar. “Tarama”, bir web sayfasındaki bağlantılar aracılığıyla çalışır. Google, içeriği bulmak için bağlantıdan sonra bağlantıyı takip eder. Bu açıdan, iyi bir dahili web sitesi bağlantısı büyük avantaj sağlar, iyi taranabilirliği destekler ve yeni eklenen sayfaların Google tarafından ve dolayısıyla kullanıcılar tarafından da bulunabileceğini garanti eder.

Mobil Uyumluluk

Arama motorlarının akıllı cihazlar tarafından kullanımı şu anki durumdan daha da yaygınlaşacaktır. Bu nedenle, arama motorları akıllı cihazdaki en iyi sonuçların net ve kullanımı kolay olmasına çok dikkat eder. Web sitesinin “mobil uyumlu” olup olmadığı ve akıllı cihazlarda tam olarak nasıl görüntülendiği, başta Google Arama Konsolu (Search Console) olmak üzere çeşitli araçlarla öğrenilebilir.

SEO Sıralamasında Hangi Faktörler Var?

Arama motoru sıralamalarını etkileyen pek çok faktör var ancak içerik kraldır. Yüksek kaliteli, otoriter içerik, ziyaretçilerinizi mutlu edecek ve diğer web sitelerinden bağlantılar çekecektir. İçerikten sonra gelen bağlantılar gelir. İçeriğinize ne kadar çok web sitesi bağlantı verirse, Google ve diğer arama motorları içeriğinize ve web sitenize o kadar çok güvenecek ve değer verecektir.

İçerik ve bağlantıların yanı sıra diğer bazı önemli SEO faktörleri şunlardır:

  • gelen bağlantıların sayısı
  • gelen bağlantıların kalitesi
  • anahtar kelime öbeği kullanımı
  • sayfa yükleme hızı
  • kullanıcı deneyimi
  • HTML ve şema işaretlemesi
  • Domain otoritesi
  • sosyal medya sinyalleri
  • mobil optimizasyon
  • anahtar kullanım metrikleri

Tüm bu ana faktörler (SEO sıralaması için daha birçok faktör vardır), arama motorunun içeriğinizi anlaması ile birleştiğinde, bir dizini, arama motorlarında gerçekleştirilen farklı aramalar (sorgular olarak ta bilinir) için sıralamalara dönüştürmek için kullanılır.

SEO ve SEM: Arasındaki fark nedir?

İşletmenizin internet ortamında insanlar tarafından keşfedilmesini istiyorsunuz. Ancak bunun için bilmeniz gereken bir durum var? SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) ile SEM (Arama Motoru Pazarlaması) arasındaki fark nedir? Bu iki konuyu ilk önce bir anlayalım.

SEO ve SEM arasındaki temel fark basit olarak şudur: SEO ücretsiz bir stratejidir. SEM ise ücretli bir stratejidir.

SEO ile web sitenize organik (doğal) trafik getirmeye çalışılır. SEM ile ise ücret ödeyerek (reklamlar ile) web sitenize ziyaretçi getirmeye çalışırsınız.

  • SEO (organik arama stratejisi)
  • SEM (ücretli arama stratejisi)
SEO - SEM farkı

SEO – SEM farkı nedir?

SEO yaparak arama sayfa sonucunda (SERP) görünürlük için ücret ödemezsiniz. Bu nedenle, arama motorlarının sonuç sayfalarının üst sıralarında görünecek ziyaretçi trafiği sağlamak istiyorsanız, web sitenizin ilk 5 konumdan birinde görünmesini sağlamalısınız. Çünkü arama yapanlar genellikle ilk 5 sırada görünen web sitelerine tıklarlar. Bu araştırmalarda bu şekilde açıklanmıştır. Onun için işletmeniz için ilk 5 sırada görünmeniz çok önemlidir.

SEM ile arama motoru sonuçlarında ilk sıralarda görünebilmek için reklam alanı satın alırsınız. Bu da tıklama başına ücret ödeyeceksiniz anlamına gelmektedir.

Dolayısıyla, iyi bir SEO yapısı ile ücretsiz olarak arama motoru sayfalarının üst sıralarında, SEM ile de para ödeyerek ilk sıralarda görünmeye çalışırsınız.

SEO işletmeler için neden önemlidir?

SEO’nun işletmeler için çok büyük bir öneme sahip olduğunu araştırdık. Sizler için aşağıda açıklamaya çalıştık.

– SEO, işletmenin satışlarını artırır (ciro artışı)

Şirketler satış yapmak için SEO mutla yapmalıdırlar / veya uzman birine yaptırmalıdırlar. Bunun nedenini şu şekilde ifade edebiliriz: Tüketicilerin ortalama yüzde 80’ini internet ortamında çevrimiçi olarak ürün ararlar.

Yapılan araştırmalara göre arama yapan kullanıcıların ortalama yüzde 75’i arama sonuçlarının ilk sayfasına bağlı kaldığı görülmektedir. Şirketiniz SEO’ya yatırım yapmalıdır. Eğer ki yapmıyorsa, web siteniz muhtemelen arama sonuçlarının ilk sayfasının daha ileriki sayfalarda görünecektir. Bu da sektörünüze ait arama yapan kullanıcıların büyük bir kısmının işletmenizin varlığından haberdar olmadığı anlamına gelir.

– SEO, potansiyel müşterilerinizi arttırır

Sektörünüzle alakalı potansiyel müşteriler elde etmek istiyorsanız, SEO’ya yatırım yapmak size yardımcı olabilir! Nasıl mı? SEO’ya uyumlu hazırlanan bir web sitesi arama sayfalarında ön sıralarda gösterilecektir. Web sitenizin arama sayfalarında ön sıralarda görünmesi demek web sitenizdeki organik ziyaretçilerin de çok olması demektir. Web sitenize sektörünüzle alakalı çok kişi ziyaret etmeye başladığında potansiyel müşterileriniz de artmaya başladığını göreceksiniz.

– SEO ile, marka bilinirliğiniz artar

İyi bir pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız SEO, size markanızla ilgili bilinirliğinizi arttırmaya yardımcı olur. Marka bilinirliğiniz arttığında yeni müşterilerinizle ticari anlamda ilişki kurarsınız ve mevcut müşterilerinizin de işletmenize sadakatini artmaya başlar

Şirketiniz arama sonuç sayfalarında üst sıralarda yer aldığında alışveriş yapan müşteriler için güvenilir bir referans noktası haline gelirsiniz.

– SEO ile, şirketiniz giderek büyür

SEO ile şirketiniz günden güne büyüyecektir. Geliriniz de buna bağlı olarak artmaya başlayacaktır.

İnsanlar bir şeyler aradığında artık ilk önce internetten araştırma yapıyor. İnternette aradıklarını bulduklarında soru soruyorlar, yorumları inceliyorlar, şirketinizin güvenilir olup olmadığını araştırıyorlar. Şirketiniz internet aramalarında ilk sayfalarda görünmüyorsa, yeni müşteriler için var olamazsınız.

Bu nedenle SEO, işletmeler için günümüzde çok büyük önem taşımaktadır.

Birçok kişi ve işletme SEO ile SEM’i karıştırmaktadır. Aşağıda SEO ile SEM arasında ne gibi fark var gelin beraber ekran görüntüleri ile inceleyelim.

Şimdi sıra geldi “SEO nasıl yapılır?”ı öğrenmeye. SEO’nun nasıl yapıldığı ile ilgili bu bölüme geldiğinizde SEO hakkında iyi bir temele sahip olmanız gerektiğini unutmayın. SEO’yu nasıl yapacağım? Acaba işe nereden başlamalıyım? No stres! ☺ Endişelenmeye gerek yok! Yazının bundan sonraki bölümünde SEO’nun nasıl yapılacağı hakkında size en etkili SEO stratejileri konusunda yol göstereceğim!

Ben SEO’yu nasıl yaptım? SEO’nun nasıl yapıldığını size resim görüntüleriyle bir örnek ile adım adım anlatmaya çalışacağım.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

SEO’nun nasıl yapıldığına ilişkin örnek vaka olarak ele alacağımız web sitemiz https://mytransfer.com.tr

Search Console: Mytransfer Son 6 Aylık Organik Arama Performansı - Rapor Tarihi: 29.06.2022

Search Console: Mytransfer Son 6 Aylık Organik Arama Performansı Artış Grafiği- Rapor Tarihi: 29.06.2022

Mytransfer’in web sitesinin organik arama tıklanma artışında %302’lik bir artışı nasıl sağladık? Aşama aşama sizlere bu sitenin SEO’sunda büyümeyi nasıl elde ettiğimi anlatacağım. Hem de resimli, uygulamalı olarak, adım adım.

Mytransfer: Google arama performansı artışıMytransfer: “izmir havalimanı transfer” kelime öbeğinde Google tıklanma sayısı performansı artışı – Rapor Tarihi: 29.06.2022

Mytransfer şirketi için ilk önce rekabet gücü çok yüksek “İzmir Havalimanı Transfer” kelime öbeği aramasında ön sıraya getirmek hiç te kolay olmadı. Çalışmalar yaklaşık 3 ay sürdü. Şuan sıralamamız Adnan Menderes Havalimanı resmi sitesinin hemen arkasında genellikle 2.ci veya 3.cü sırada yer alıyor. (Bazen de Türkiye geneli aramalarda 1’nci sıradayız :) 

İzmir Havalimanı Transfer sözcük öbeğinin Google'de Aylık Ortalama Arama Sayısı

“İzmir Havalimanı Transfer” Sözcük Öbeğinin Google’de Aylık Ortalama Aranma Sayısı

Aşağıda da görüldüğü üzere “İzmir Havalimanı Transfer” kelime öbeği aramasında Google 1. Sayfa 3.Sıra.

İzmir Havalimanı Transfer kelime öbeği Google arama sorgusunda Mytransfer 3'ncü sırada

Aşağıda da belirttiğim üzere “İzmir Vip Transfer” kelime öbeği Google aramasında SEO çalışması ile 1’inci sıraya geldik.

izmir vip transfer kelimesinde google birinci sira | ORSA Medya®

“İzmir Vip Transfer” kelime öbeği aramasında Google arama sonucu: 1’inci sıra

SEO Nasıl Yapılır? (10 Adımda SEO)

Şimdi SEO nasıl yapılır? konusunu anlatmaya başlayalım. İlk önce işletmenin web sitesi SEO’ya uygun mu hazırlanmış onu inceledim. Web sitesinin SEO’ya uygun hazırlanmadığımı tespit ederek ilk önce işletmenin web sitesini komple yeniden hazırladım. (WordPress açık kaynak kodlu sistem ile web sitesi yapılmıştır). Çünkü işletmenin daha önceki web sitesi SEO stratejilerini uygulamak için yetersiz idi. İşletmenin web sitesini yeniledikten sonra; SEO ile ilgili hangi stratejileri kullanacağım şeklinde kendime bir plan yaptım.

Firma’nın SEO stratejisini oluşturmaya başlayarak işe başladım. SEO stratejisi ne demek ilk önce kısaca bilgi vereyim.

SEO Stratejisi Nedir? SEO stratejisi, arama sonuç sayfalarında web sitesinin sıralamasını iyileştirmek için hazırlanmış plan ve uygulamalar sürecini ifade eder. Yani SEO’yu nasıl yapman gerektiği hakkında kendine bir plan hazırlamaktır. Neyi nasıl yapacağınızı adım adım sıralayarak planlamaktır.

SEO stratejisi, başka bir deyişle, sektörünüzle alakalı daha fazla organik ziyaretçi trafiği elde etmek için takip ettiğiniz süreçtir.

Bununla birlikte, ben kendime SEO stratejisi oluşturma adımları olarak kendime aşağıdaki planı çıkardım. Ve sonrasında planımı uygulamaya koydum.

  1. Adım: Bir anahtar kelime listesi oluştur
  2. Adım: Google’nin ilk sayfasını analiz et
  3. Adım: Rakiplerinden farklı / daha iyi bir şey ortaya çıkar
  4. Adım : Backlink (geri bağlantı) ekle
  5. Adım: Sayfa içini SEO için optimize et
  6. Adım : Arama niyeti için içeriği optimize et
  7. Adım: İçerik tasarımına odaklan
  8. Adım: Sayfanın başkaları tarafından keşfedilmesini sağla
  9. Adım: İçeriği iyileştir ve güncelle
  10. Adım: Web sitesini SEO analiz araçlarıyla incele

1. Adım: Bir anahtar kelime listesi oluştur

Anahtar kelime araştırması, genellikle SEO stratejisinin ilk adımıdır. Potansiyel müşterilerinizin aradığı anahtar kelimeleri bulmanın en iyi yollarından biri: Google arama sayfasındaki Google Öneriler bölümüdür.

Google’ın arama bölümüne bir anahtar kelime (veya kelime öbeği) yazın. Karşınıza çıkan sonuç sayfasında Google size bir öneriler listesi gösterecektir: (Bkz: Aşağıdaki resim)

Google arama önerileri

Google’de Arama Önerileri Lisetsi

Aranılan kelime veya kelime öbekleri, doğrudan Google’dan geldikleri için genellikle SEO için size harika anahtar kelimeler listesi oluşturur.  (Bu, arama yapan kişilerin bu kelime veya kelime öbeğini çok aradığı anlamına gelmektedir.)

Ayrıca, daha uzun anahtar kelimeler (“uzun kuyruklu anahtar kelimeler ” olarak bilinir). Uzun kuyruklu anahtar kelimeler “kısa kuyruklu” anahtar kelimelere göre daha az rekabet oluştururlar.

Bu sebeple, uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha düşük arama hacmine sahip olsa da, arama motoru sayfa sıralamaları rekabeti zor kısa kuyruklu kelimelere göre çok daha kolaydır.

10-12 anahtar kelimeden oluşan bir listeniz olana kadar Google’a birkaç farklı anahtar kelime veya kelime öbeği araması yapmanızı öneririm.

Bu kelime veya kelime öbeklerinin arama motorundaki arama hacmini ve rekabet seviyelerini kontrol etmek isterseniz SEO ücretli analiz araçları olan Semrush, Ahrefs’i kullanabilir veya Google Ads’in Araçlar ve Ayarlar / Planlama / Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

2. Adım: Google’ın ilk sayfasını analiz et

Birinci adım ile bir anahtar kelime listesi oluşturdunuz. Şimdi, bu anahtar kelimeleri arama motorunda aradığınızda hangi web siteleri (sayfaları) arama motorunun ilk sayfasında sıralanmış, bunları tespit etmelisiniz.

Bunu yapmak için, listesini hazırladığınız anahtar kelimeleri Google arama bölümüne yazınız.

Google'de Anahtar Kelime Araması

Google’de Anahtar Kelime Araması

Google ilk sayfada görünen sayfaları ele almanızı öneririm. Rakiplerinizin ön sıralarda görünen web siteleri (sayfaları) ne yapmış, içerikleri nasıl oluşturmuşlar? bunları tek tek inceleyin. İncelediğiniz içerikle (sayfa) ile ilgili bir yere not alın.

Google İlk Sayfa Arama Sonucu

Google İlk Sayfa Arama Sonucu

3. Adım: Rakiplerinden farklı / daha iyi bir şey ortaya çıkar

Şimdi sıra geldi içerik oluşturmaya. SEO içeriği hazırlamaya başladıysanız şu aşağıdaki 2 seçeneği göz önünde bulundurun:

Seçenek 1: Rakiplerinizden farklı, sizi rakibinizden ayıran bir içerik oluşturmaya çalışın.

Seçenek 2: İçerik olarak rakiplerinizden daha iyi olun. En azından +1 rakibinizin önüne geçin. (Farklı olan her zaman dikkat çeker!)

Rakibinizin önüne geçmek istiyorsanız rakiplerinizden daha iyi bir şey ortaya çıkarmalısınız! Çıkarmalısınız ki Google tarafından hemen fark edilirsiniz.

Önemli! Yazmış olduğunuz içeriğinizi web sitenize eklemeden önce (Google’e pek çok ücretsiz kullanılabilen) bir İntihal programıyla yazınızda copy içerik olup olmadığını kontrol edin. Ve daha sonra web sitenize yazınızı ekleyin.

Önemli! Yazmış olduğunuz içeriğiniz en az 600 kelimeden oluşsun. Başlığınız altındaki ilk cümlenizde başlığınız ile ilgili bir ifade geçirmeye özen gösterin.

Soru? 600 kelimeden az bir içerik oluşturduğumda Google ilk sayfaya gelemez miyim? Cevap: Gelebilirisiniz. Ama şu şekilde. Google’de hazırlamış olduğunuz içerik ile ilgili daha önce pek bir bilgi bulunmuyorsa veya yok ise ön sayfaya rahatlıkla gelebilirsiniz. Yazdığınız içerik bir cümle olsa bile.

4. Adım: Backlink (geri bağlantı) ekle

İşletmenizin web sitesinin arama motoru sıralamasını yükseltmek istiyorsanız backlink olmazsa olmaz! Geri bağlantılar (backlink) hala ilk sayfa için çok önemli.

Soru şu: bunu nasıl yapacaksın?

Bunun için işe, rakiplerinizin sitelerini inceleyerek başlayın. Rakipleriniz nerelerden backlink almış, backlink kalitesine bakarak siz de aynı şekilde rakiplerinizin eklediği yerlere sitenizi (veya içerik linkinizi) ekleyin.

Dikkat! Gelişi güzel yerlerden düşük ücretlerle backlink alımı yapmayın! Çünkü gelişi güzel yerlerden (hatta sektörünüzle alakası olmayan yerlerden) düşük fiyatlara satın aldığınız backlinkler size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Aksine ilerleyen dönemlerde bu tür satın alınan backlinkler spam bile oluşturabilir.

İkinci öneri olarak şunu söyleyebilirim. Sektörünüzle ile ilgili yazılar yayınlayan web siteleri ile iletişime geçin. Onlara şöyle bir mesaj gönderin.

“Merhaba, Web site adresim https:// …………, Web sitenizde içerik yayınlatmak istiyorum. Yayın şartlarınız hakkında bilgi göndermenizi rica ederim.”

Size çoğunlukla geri göndereceklerdir. İlgili içeriğin kaç günlüğüne/yıllığına veya sınırsız kalacağına dair bilgi ve bu hizmet için …..TL fiyatının olduğu hakkında size mail olarak geri bildirimde bulunacaklardır. Gelen cevaba göre bütçenize de uygun ise en az 300 kelimelik bir içeriğinizi yayınlatabilirsiniz.

Veya sizin içeriğinizi karşı taraf, karşı tarafın içeriğini de siz kendi sitenizde yayınlayarak bir anlaşma sağlayabilirsiniz.

Önemli! Backlink olmadan içeriğim ön sayfalara gelmez mi? Cevap: Gelebilir. Nasıl mı? Daha önce sizin yazmış olduğunuz içerik Google’de yok ise yani konu ile ilgili içeriği ilk siz yazmış iseniz backlink olmadan da ön sıralara gelebilirsiniz. Ancak rekabeti yüksek kelimelerde ön sıralarda görünmek istiyorsanız “backlink” olmadan ön sıralara gelmeniz çok zor. Balık kavağa çıkınca tabiri gibi. ☺

5. Adım: Sayfa içini SEO için optimize et

Bu adım, içeriğinizi SEO’ya uygun şekilde optimize etmek anlamındadır.

Şu aşağıdaki üç temel sayfa içi SEO tekniğine odaklanmanızı öneririm;

Dahili (İç) Bağlantı

Dahili Bağlantılar (iç bağlantı) aynı web sitesinde başka bir sayfaya giden bir bağlantıyı ifade eder.

Dahili Bağlantı

Dahili Bağlantı Örneği

Örneğin, web sitende bir içerik yayınladınız. İçeriğiniz içinde bir açıklamaya veya bir kelimeye ilişkin açıklama sitenizin başka bir sayfasında yer alıyor. Yazdığınız içerikte bir iç bağlantı URL’si oluşturarak yazıyı okuyanların diğer sayfanıza yönlendiriyorsunuz. Bu işleme dahili bağlantı adı verilir.

Dahili (İç) bağlantıların 3 faydası:

  • Kullanıcıların bir web sitesinde kolaylıkla gezinmesine izin verir.
  • Web sitesi için bilgi hiyerarşisi oluşturmaya yardımcı olur.
  • Web sitenizde bağlantıların yayılmasına (çoğalmasına) yardımcı olur.

Sayfalarınız / içerikleriniz için kısa ve anahtar kelime zengini URL’ler kullanın. Arama motorları kısa URL’leri uzun URL’lerden daha çok sever.

Semantik SEO

Semantik SEO Nedir?
Semantik SEO, yalnızca tek anahtar kelime etrafında değil, konuyu kapsayan birçok anahtar kelime etrafında optimize edilmiş içerik yazma işlemidir.

Bunu kendiniz yapmak için, örneğin hedef anahtar kelimenizi Google Görseller‘e yazın. Arama sonuçlarında çıkan farklı anahtar kelimeleri bir yere not edin. Bu anahtar kelimelerin de içinde olacağı bir içerik yazın. Yani bu şekilde tek anahtar kelimeye odaklanmadan, ilgili anahtar kelime çevresindeki anahtar kelimeleri de dahil ettiğiniz bir içeriğiniz olsun.

Google Görsel Arama bölümü ile anahtar kelime tespiti yapmak (Semantik SEO)

Semantik SEO: Google Görsel Arama İle Anahtar Kelime Tespiti Yapmak

Veya Google arama bölümüne yazdığın ana hedef anahtar kelime ile ilgili listelenen Google arama önerilerini (1.Adım’daki Google’de Arama Önerileri görselinde göründüğü gibi) bir yere not et ve içeriğinizi bu çerçevede oluşturun.

6. Adım: Arama niyeti için içeriği optimize et

Arama Niyeti (Amacı) Nedir? Arama niyeti, bir arama sorgusunun arkasındaki nedendir. Başka bir deyişle, kişi bu aramayı niçin/neden/ne amaçla yaptı? Bir şey mi öğrenmek istiyor? Bir satın alma işlemimi mi yapmak istiyor? Yoksa belirli bir web sitesini mi bulmaya çalışıyor?

Arama Niyeti Neden Önemlidir? Basitçe söylemek gerekirse: Google’ın 1 numaralı hedefi kullanıcının arama niyetine ulaşmaktır. Bu nedenle, SEO ve içerik pazarlamasında başarılı olmak istiyorsa, hazırlayacağınız içerik “arama niyeti” yaklaşımına uygun olmalıdır.

7. Adım: İçerik tasarımına odaklan

İçeriğinizi yazdınız. Şimdiye kadarki yazılmış en iyi içeriğe sahip olmuş olabilirsiniz. İçeriğinizin tasarımı kötüyse (örneğin içeriğinizin arka planının koyu bir renk olduğunu düşünün) içeriğe ulaşan kullanıcıların sayfanızı terk etme olasılığı yüksektir. Buna bağlı olarak ta kullanıcıların sayfadan çıkış oranı çok yüksek olacaktır. Sayfadan hızlı çıkış işlemi SEO bazında Google’de içeriğinizi geriletecektir.

İçeriğiniz içerisinde; grafik çalışmaları, resimler,  madde imleri ve videolar kullanmaya çalışın. (Çünkü bunlar yazmış olduğunuz içeriğin anlaşılmasını kolaylaştırır).

8. Adım: Sayfanın başkaları tarafından keşfedilmesini sağla

Hazırlamış olduğunuz içeriğinizi duyurmak çok önemli. Bu yazınızın çok daha kişi tarafından incelenmesini sağlar.

  • İçeriğinizi yayınladığınızda kayıtlı olan e-postalarıza gönderim yapabilirsiniz.
  • Sosyal hesaplar ile (Whatsapp grupları, Telegram grupları vs gibi) içeriğinizi duyurabilirsiniz.
  • Hedef kitlenize ilişkin Google veya Sosyal Medya reklamları girebilirsiniz.
  • İzinli telefon listelerine SMS gönderibilirsiniz.
  • Başka blog web sitelerine içeriğinizi mail olarak gönderip yayınlamalarını isteyebilirsiniz.

9. Adım: İçeriği iyileştir ve güncelle

İçeriğin güncellenmesi Google’nin en çok sevdiği şey. İçeriklerinizi ara ara mutlaka inceleyin, baştan itibaren yeniden okuyun. İçeriğinize fayda sağlayacak eklenmesi gereken yeni bilgiler varsa içeriğinize ekleyin. Veya içeriğinizde artık özelliğini yitirmiş bilgiler, satırlar varsa içeriğinizden kaldırın. İçeriğinizdeki dahili ve dış URL bağlantılarını mutlaka kontrol edin. Bağlantılarınızda çalışmayanlar var ise mutlaka yenisi ile güncelleyin.

İçeriğinizi iyileştirdiniz ve güncellediniz. İçeriğinizin tarih/saat bilgisini de güncellemeyi unutmayınız! Google bunu seviyor. :)

10. Adım: Sitenizi SEO analiz araçlarıyla kontrol edin

Web siteniz ile ilgili bundan önceki 9 adımı yaptınız. Bu adımlardan sonra web sitenizi Ahrefs veya Semrush gibi SEO analiz araçlarıyla ara ara kontrol edin.

Site analiz araçlarıyla sitemizi neden kontrol ediyoruz? Web sitenizin arka planında neler olup bitiyor bunları görebilmek için. Örneğin, web siteniz sizin haberiniz olmadan adult sitelere, spam oluşturan web sitelerine eklenmiş olabilir. Veya daha önceden sitenizden kaldırmış olduğunuz (ölü – kırık link) olabilir. Bunlar gibi sorunlu alanları tespit ederek düzeltmek için bu SEO analiz araçlarını kullanıyoruz.


SEO Başarı Durumu (Örnek 2 Firma)

SEO çalışması ile başarı sağladığım örnek 2 şirketin 09.11.2022 tarihli anahtar kelime sıralama durumlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

1- https://matbir.com.tr

SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

MATBİR Eğitim SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

2- https://mytransfer.com.tr

SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

MYTRANSFER firması SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

ORSA Medya Ankara merkezli bir SEO ajansıdır. Sizi davet ediyoruz. Bugün bizimle hemen iletişime geçin. Hemen şimdi bir SEO teklifi isteyin!

Sık Sorulan Sorular

SEO Ne Demek?2023-09-10T00:27:32+03:00

SEO, arama motorlarında ücretsiz-organik (doğal arama) sonuçlarından trafik alma süreci olan ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ anlamına gelir. Web sitenizin arama sonuçları sayfalarındaki konumunu iyileştirmeyi amaçlar. Unutmayın, web sitesi ne kadar ön sıralarda listelenirse, o kadar çok kişi onu görecektir.

SEO Nasıl Çalışır?2022-01-25T00:13:33+03:00

SEO arama motoru optimizasyonu olduğuna göre arama motorlarının önemli işlevlerini kısaca açıklayalım. Böylelikle konu daha iyi anlaşılmış olacaktır.

Arama motorları üç temel işlevle çalışır:

Tarama: Arama motorları web sitenize eklediğiniz bir içeriği (ilgili URL’yi) yapay zeka robotları ile tararlar.
Dizin Oluşturma: Tarama işlemi sırasında bulunan içeriği internet dizinine eklerler.
Sıralama: Tarayıcılarda (Google, Yandex, Bing vs.) bir arama yapıldığında en iyi cevap verecek içerik parçalarını sıralar.

Google ve Bing gibi arama motorları, web’deki sayfaları taramak, siteden siteye gitmek, bu sayfalar hakkında bilgi toplamak ve bir dizine koymak için botları kullanır.

SEO’nun Açılımı Nedir?2022-01-24T22:10:47+03:00

Türkçe olarak SEO açılımı: Arama Motoru Optimizzasyonu, İngilizce olarak SEO açılımı: Search Engine Optimization’dur.

SEO Pazarlama İçin Neden Önemlidir?2022-01-25T00:11:46+03:00

SEO, dijital pazarlamanın temel bir parçasıdır çünkü insanlar genellikle ürünler ve hizmetler hakkında bilgi bulmak için ticari amaçla her an sürekli arama yaparlar. Arama, genellikle markalar için birincil dijital trafik kaynağıdır ve diğer pazarlama kanallarını tamamlar. Daha fazla görünürlük ve arama sonuçlarında rakiplerinizden daha üst sıralarda yer almak, kârlılığınız üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

Ayrıca, SEO ile arama sonuçlarında markanızın görünürlüğünü artırabileceğini ve kullanıcılara doğrudan sonuçlarda şirketiniz hakkında daha fazla bilgi sağlayabileceğini unutmayın.

SEO İçin Sayfa Açılış Hızı Önemli midir?2022-01-24T22:32:03+03:00

Sayfa hızı (yükleme süresi olarak da bilinir), sayfa içi SEO’nun önemli bir parçasıdır – Google, daha hızlı sayfaları daha yavaş olanlardan daha yüksek sıralamaya eğilimlidir ve sayfa hızını optimize etmek, sayfalarınızın daha fazlasını Google’ın arama dizinine almanıza da yardımcı olabilir.

SEO İçin İçeriğin Kalitesi Ne Kadar Önemli?2022-01-24T22:34:54+03:00

Sayfa içi SEO söz konusu olduğunda içerik kraldır.

Arama motorlarının içerik kalitesini değerlendirmek için birçok farklı yolu vardır. Ancak asıl mesele şu:

A) Kullanıcı için faydalı mı?

B) Okuması kolay mı?

C) Eşsiz mi? ve

D) Bir kullanıcının sorgusuyla alakalı mı? Bu dört sorunun her birine dürüstçe “Evet” yanıtı verebiliyorsanız, içeriğiniz iyi bir yerdedir. 

Yerel SEO ve Organik SEO Arasındaki Fark Nedir?2022-01-25T00:28:20+03:00

Yerel SEO

Yerel SEO (Yerel Arama Motoru Optimizasyonu ), belirli bir coğrafi alana yerelleştirilmiş SEO’yu ifade eder. Üzerinde iş yaptığı belirli bir coğrafi bileşene sahiptir. Yerel Arama Motoru Optimizasyonunun hedefi, yerel listeleme paketlerine girmektir. Yerel arama yapanlar, belirli bir yerde belirli ürün veya hizmetleri aktif olarak arayan kişilerden gelir.

Örneğin, Ankara’da kalınacak en iyi otelleri arayan bir kişi Google’da “Ankara’da kalınacak en iyi otel” diye arattı, bu nedenle sonuçlar Ankara konumunda ve o konuma daha yakın birkaç otel gösterecektir.

Organik SEO

Organik SEO (Organik Arama Motoru Optimizasyonu), bir organizma gibi zamanla hızla büyüyen ve genişleyen SEO’yu ifade eder. Mutlaka üzerinde iş yaptığı belirli bir coğrafi bileşene sahip değildir. Organik Arama Motoru Optimizasyonunun hedefi, belirli bir anahtar kelime grubu için olabildiğince üst sıralarda yer almaktır. Organik SEO, insanlar ilgili web sitelerinden, makalelerden, bloglardan vb. gerekli bilgileri aldığında iyileştirilir.

Örneğin , bir kişi “Gezilecek en iyi yerler” araması yaptı, burada şehrin, ülkenin ve belki de tüm dünyanın en iyi yerleri, arama belirli bir yere özgü olmadığı için görüntülenecektir.

Google’da Nasıl Daha Hızlı Sıralanırım?2022-01-24T22:42:13+03:00

Sıralamanın en iyi yolu, düzenli olarak tutarlı bir çaba göstermektir. Kazanmak istiyorsanız, sitenize sürekli olarak bağlantılar oluşturmak, yeni içerik oluşturmak ve önceki içeriği güncellemelisiniz. Bunu her gün/belirli aralıklarla yapmak istediğiniz sonuçları verecektir.

SEO İlla Yapılmalı Mı? SEO Yapmadan Sıralamaya Giremez Miyim?2022-01-24T22:45:47+03:00

Tabii ki de sıralama girebilirsiniz. Şanslı iseniz neden olmasın ki? İnsanların şanslı olduğu durumlar vardır. :) SEO yapmadan sıralamaya girmişseniz bunun nedeni muhtemelen birçok insanın sağlayamadığı bir şeyi sağladığınız içindir.

SEO’da En Önemli Şey Nedir?2022-01-24T22:48:27+03:00

En önemli olan tek bir faktör yoktur çünkü SEO için SEO’nun tüm faktörleri önemlidir. Bir şey seçmek gerekirse bu, insanlara kaliteli bilgi sağlamak olurdu.

SEO Çalışması Ne Kadar Sürer?2022-01-24T22:49:42+03:00

SEO başarıya giden hızlı bir yol değildir. Hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. SEO söz konusu olduğunda uzun vadeli bir plana sahip olmanız gerekir, çünkü çoğu anahtar kelime için sıralama yapmak 6 ay ile 1 yıl arasında sürebilir.

SEO Aylık Ortalama Kaç TL’ye Yapılmaktadır?2022-01-24T22:56:13+03:00

SEO’yu kendiniz yapmak istiyorsanız bu ücretsizdir. Ancak profesyonel bir SEO hizmeti almak istiyorsanız bunun fiyatı sektöre göre değişim göstermektedir. SEO hizmeti emek ister, sabır ister, kafa yormak ister. En düşük SEO hizmeti aylık 3000TL ve üzerinde olmalıdır. Sektörün büyüklüğüne göre aylık 5000TL’de olabilir, 10000TL’de olabilir.

SEO İçin Backlink Önemli Mi?2022-08-02T01:30:55+03:00

Backlink (geri bağlantılar), bir siteden diğerine bir “güven oyu” temsil ettikleri için SEO için önemlidir. Özünde, web sitenize verilen geri bağlantılar, başkalarının içeriğiniz için kefil olduğuna dair arama motorlarına bir sinyaldir. Birçok site aynı web sayfasına veya web sitesine bağlantı veriyorsa, arama motorları içeriğin bağlantı vermeye değer olduğu ve dolayısıyla bir SERP’de görünmeye değer olduğu sonucuna varabilir. Bu nedenle, bu geri bağlantıları kazanmak, bir sitenin sıralama konumu veya arama görünürlüğü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Kısaca olayı şöyle anlatırsak; İçeriğinize bir başka web sitesi kendi yazısı içinde bir bağlantı (link) oluşturdu. Bunun anlamı şudur: Ben senin yazını beğendim, kendi yazımın içinde sana link veriyorum. Yani senin yazdığın yazıya ben kefilim, güveniyorum demektir.

404 Hataları SEO’ya Zarar Verir Mi?2022-08-25T00:21:23+03:00

404 hataları sıralamalarınızı etkilemez, ancak kullanıcı deneyimini etkiler ve tarama bütçesini boşa harcarlar. Bağlantılar 404’lü sayfaya işaret ediyorsa veya sayfanın yeni bir sürümü varsa, eski sayfanın 301 yönlendirmesi ile bu sayfaya yönlendirilmesi gerekir. Asla geri gelmeyecek bir sayfaysa, onu “410 – Gone” durumunu verin.

Bu hata mesajını alıyorsak görüntülemek istediğimiz sayfanın, sunucu üzerinden tamamen silindiğini ve herhangi bir yönlendirme veya yanlış istek olmadığını açık bir şekilde göstermektedir.

SEO ve SEM Arasındaki İlişki Nedir?2023-09-10T00:25:55+03:00

SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir ve SEM, Arama Motoru Pazarlaması anlamına gelir. İkisi arasındaki en büyük fark, SEO’nun ücretsiz ve SEM’in ücretli olmasıdır.

SEO Neden Büyük Bir Yatırımdır?2022-08-25T00:42:09+03:00

Tüm işletme sahipleri, paralarının karşılığını daha fazla almak ister. Hepsi daha iyi kâr marjları istiyor. SEO paradan tasarruf etmenizi sağlar. SEO’yu bir çalışan olarak düşünün: SEO asla zaman aşımına uğramaz. SEO asla hasta olmaz. SEO asla tatil yapmaz. SEO, siz uyurken bile günün her saati sizin için çalışır. :)  SEO telefona cevap vermez. ☺ Ancak telefonun çalmaya devam etmesini sağlar. Doğru yapılan SEO, müşterilerinizi web sitenize yönlendirecek ve onlara ürünlerinizi, hizmetlerinizi ve markanızı gösterecektir.

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== | ORSA Medya®

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

Bu Yazıyı Paylaşın!

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Go to Top