SEO Nasıl Yapılır? Adım Adım Anlatıldı

ORSA Medya Yazar

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

“SEO nasıl yapılır?”ı öğrenmek için bu sayfaya geldiniz! SEO’nun nasıl yapıldığı ile ilgili bu bölüme geldiğinizde SEO hakkında iyi bir temele sahip olmanız gerektiğini unutmayın. SEO’yu nasıl yapacağım? Acaba işe nereden başlamalıyım? No stres! ☺ Endişelenmeye gerek yok! Yazının bundan sonraki bölümünde SEO’nun nasıl yapılacağı hakkında size en etkili SEO stratejileri konusunda yol göstereceğim!

SEO hakkında bilgisi olmayanlar! SEO Nedir? ile ilgili yazımızı mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Ben SEO’yu nasıl yaptım? SEO’nun nasıl yapıldığını size resim görüntüleriyle bir örnek ile adım adım anlatmaya çalışacağım.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır?

SEO Nasıl Yapılır? (10 Adımda Kolayca Öğren)

Şimdi SEO nasıl yapılır? konusunu anlatmaya başlayalım. İlk önce işletmenin web sitesi SEO’ya uygun mu hazırlanmış onu inceledim. Web sitesinin SEO’ya uygun hazırlanmadığımı tespit ederek ilk önce işletmenin web sitesini komple yeniden hazırladım. (WordPress açık kaynak kodlu sistem ile web sitesi yapılmıştır). Çünkü işletmenin daha önceki web sitesi SEO stratejilerini uygulamak için yetersiz idi. İşletmenin web sitesini yeniledikten sonra; SEO ile ilgili hangi stratejileri kullanacağım şeklinde kendime bir plan yaptım.

Firma’nın SEO stratejisini oluşturmaya başlayarak işe başladım. SEO stratejisi ne demek ilk önce kısaca bilgi vereyim.

SEO Stratejisi Nedir? SEO stratejisi, arama sonuç sayfalarında web sitesinin sıralamasını iyileştirmek için hazırlanmış plan ve uygulamalar sürecini ifade eder. Yani SEO’yu nasıl yapman gerektiği hakkında kendine bir plan hazırlamaktır. Neyi nasıl yapacağınızı adım adım sıralayarak planlamaktır.

SEO stratejisi, başka bir deyişle, sektörünüzle alakalı daha fazla organik ziyaretçi trafiği elde etmek için takip ettiğiniz süreçtir.

Bununla birlikte, ben kendime SEO stratejisi oluşturma adımları olarak kendime aşağıdaki planı çıkardım. Ve sonrasında planımı uygulamaya koydum.

  1. Adım: Bir anahtar kelime listesi oluştur
  2. Adım: Google’nin ilk sayfasını analiz et
  3. Adım: Rakiplerinden farklı / daha iyi bir şey ortaya çıkar
  4. Adım : Backlink (geri bağlantı) ekle
  5. Adım: Sayfa içini SEO için optimize et
  6. Adım : Arama niyeti için içeriği optimize et
  7. Adım: İçerik tasarımına odaklan
  8. Adım: Sayfanın başkaları tarafından keşfedilmesini sağla
  9. Adım: İçeriği iyileştir ve güncelle
  10. Adım: Web sitesini SEO analiz araçlarıyla incele

1. Adım: Bir anahtar kelime listesi oluştur

Anahtar kelime araştırması, genellikle SEO stratejisinin ilk adımıdır. Potansiyel müşterilerinizin aradığı anahtar kelimeleri bulmanın en iyi yollarından biri: Google arama sayfasındaki Google Öneriler bölümüdür.

Google’ın arama bölümüne bir anahtar kelime (veya kelime öbeği) yazın. Karşınıza çıkan sonuç sayfasında Google size bir öneriler listesi gösterecektir: (Bkz: Aşağıdaki resim)

Google Arama Önerileri Listesi Örnek Görünüm

Google Arama Önerileri Listesi Nasıl?

Aranılan kelime veya kelime öbekleri, doğrudan Google’dan geldikleri için genellikle SEO için size harika anahtar kelimeler listesi oluşturur.  (Bu, arama yapan kişilerin bu kelime veya kelime öbeğini çok aradığı anlamına gelmektedir.)

Ayrıca, daha uzun anahtar kelimeler (“uzun kuyruklu anahtar kelimeler ” olarak bilinir). Uzun kuyruklu anahtar kelimeler “kısa kuyruklu” anahtar kelimelere göre daha az rekabet oluştururlar.

Bu sebeple, uzun kuyruklu anahtar kelimeler daha düşük arama hacmine sahip olsa da, arama motoru sayfa sıralamaları rekabeti zor kısa kuyruklu kelimelere göre çok daha kolaydır.

10-12 anahtar kelimeden oluşan bir listeniz olana kadar Google’a birkaç farklı anahtar kelime veya kelime öbeği araması yapmanızı öneririm.

Bu kelime veya kelime öbeklerinin arama motorundaki arama hacmini ve rekabet seviyelerini kontrol etmek isterseniz SEO ücretli analiz araçları olan Semrush, Ahrefs’i kullanabilir veya Google Ads panelinde sol taraftaki Araçlar / Planlama / Anahtar Kelime Planlayıcı aracını kullanabilirsiniz.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı Ekran Görünümü

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı Ekranı

2. Adım: Google’ın ilk sayfasını analiz et

Birinci adım ile bir anahtar kelime listesi oluşturdunuz. Şimdi, bu anahtar kelimeleri arama motorunda aradığınızda hangi web siteleri (sayfaları) arama motorunun ilk sayfasında sıralanmış, bunları tespit etmelisiniz.

Bunu yapmak için, listesini hazırladığınız anahtar kelimeleri Google arama bölümüne yazınız.

Google Arama Bölümü

Google Arama Bölümü/Alanı Ekranı

Google ilk sayfada görünen sayfaları ele almanızı öneririm. Rakiplerinizin ön sıralarda görünen web siteleri (sayfaları) ne yapmış, içerikleri nasıl oluşturmuşlar? bunları tek tek inceleyin. İncelediğiniz içerikle (sayfa) ile ilgili bir yere not alın.

Google Anahtar Kelime Arama Sonuç Ekranı

Google Anahtar Kelime Arama Listesi Sonuç Ekranı

3. Adım: Rakiplerinden farklı / daha iyi bir şey ortaya çıkar

Şimdi sıra geldi içerik oluşturmaya. SEO içeriği hazırlamaya başladıysanız şu aşağıdaki 2 seçeneği göz önünde bulundurun:

Seçenek 1: Rakiplerinizden farklı, sizi rakibinizden ayıran bir içerik oluşturmaya çalışın.

Seçenek 2: İçerik olarak rakiplerinizden daha iyi olun. En azından +1 rakibinizin önüne geçin. (Farklı olan her zaman dikkat çeker!)

Rakibinizin önüne geçmek istiyorsanız rakiplerinizden daha iyi bir şey ortaya çıkarmalısınız! Çıkarmalısınız ki Google tarafından hemen fark edilirsiniz.

Önemli! Yazmış olduğunuz içeriğinizi web sitenize eklemeden önce (Google’e pek çok ücretsiz kullanılabilen) bir İntihal programıyla yazınızda copy içerik olup olmadığını kontrol edin. Ve daha sonra web sitenize yazınızı ekleyin.

Önemli! Yazmış olduğunuz içeriğiniz en az 600 kelimeden oluşsun. Başlığınız altındaki ilk cümlenizde başlığınız ile ilgili bir ifade geçirmeye özen gösterin.

Soru? 600 kelimeden az bir içerik oluşturduğumda Google ilk sayfaya gelemez miyim? Cevap: Gelebilirisiniz. Ama şu şekilde. Google’de hazırlamış olduğunuz içerik ile ilgili daha önce pek bir bilgi bulunmuyorsa veya yok ise ön sayfaya rahatlıkla gelebilirsiniz. Yazdığınız içerik bir cümle olsa bile.

4. Adım: Backlink (geri bağlantı) ekle

İşletmenizin web sitesinin arama motoru sıralamasını yükseltmek istiyorsanız backlink olmazsa olmaz! Geri bağlantılar (backlink) hala ilk sayfa için çok önemli.

Soru şu: bunu nasıl yapacaksın?

Bunun için işe, rakiplerinizin sitelerini inceleyerek başlayın. Rakipleriniz nerelerden backlink almış, backlink kalitesine bakarak siz de aynı şekilde rakiplerinizin eklediği yerlere sitenizi (veya içerik linkinizi) ekleyin.

Dikkat! Gelişi güzel yerlerden düşük ücretlerle backlink alımı yapmayın! Çünkü gelişi güzel yerlerden (hatta sektörünüzle alakası olmayan yerlerden) düşük fiyatlara satın aldığınız backlinkler size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Aksine ilerleyen dönemlerde bu tür satın alınan backlinkler spam bile oluşturabilir.

İkinci öneri olarak şunu söyleyebilirim. Sektörünüzle ile ilgili yazılar yayınlayan web siteleri ile iletişime geçin. Onlara şöyle bir mesaj gönderin.

“Merhaba, Web site adresim https:// …………, Web sitenizde içerik yayınlatmak istiyorum. Yayın şartlarınız hakkında bilgi göndermenizi rica ederim.”

Size çoğunlukla geri göndereceklerdir. İlgili içeriğin kaç günlüğüne/yıllığına veya sınırsız kalacağına dair bilgi ve bu hizmet için …..TL fiyatının olduğu hakkında size mail olarak geri bildirimde bulunacaklardır. Gelen cevaba göre bütçenize de uygun ise en az 300 kelimelik bir içeriğinizi yayınlatabilirsiniz.

Veya sizin içeriğinizi karşı taraf, karşı tarafın içeriğini de siz kendi sitenizde yayınlayarak bir anlaşma sağlayabilirsiniz.

Önemli! Backlink olmadan içeriğim ön sayfalara gelmez mi? Cevap: Gelebilir. Nasıl mı? Daha önce sizin yazmış olduğunuz içerik Google’de yok ise yani konu ile ilgili içeriği ilk siz yazmış iseniz backlink olmadan da ön sıralara gelebilirsiniz. Ancak rekabeti yüksek kelimelerde ön sıralarda görünmek istiyorsanız “backlink” olmadan ön sıralara gelmeniz çok zor. Balık kavağa çıkınca tabiri gibi. ☺

5. Adım: Sayfa içini SEO için optimize et

Bu adım, içeriğinizi SEO’ya uygun şekilde optimize etmek anlamındadır.

Şu aşağıdaki üç temel sayfa içi SEO tekniğine odaklanmanızı öneririm;

Dahili (İç) Bağlantı

Dahili Bağlantılar (iç bağlantı) aynı web sitesinde başka bir sayfaya giden bir bağlantıyı ifade eder.

Sayfa İçi Dahili Bağlantı Örnek Görünümü

Sayfa İçi Dahili Bağlantı Görünümü

Örneğin, web sitende bir içerik yayınladınız. İçeriğiniz içinde bir açıklamaya veya bir kelimeye ilişkin açıklama sitenizin başka bir sayfasında yer alıyor. Yazdığınız içerikte bir iç bağlantı URL’si oluşturarak yazıyı okuyanların diğer sayfanıza yönlendiriyorsunuz. Bu işleme dahili bağlantı adı verilir.

Dahili (İç) bağlantıların 3 faydası:

  • Kullanıcıların bir web sitesinde kolaylıkla gezinmesine izin verir.
  • Web sitesi için bilgi hiyerarşisi oluşturmaya yardımcı olur.
  • Web sitenizde bağlantıların yayılmasına (çoğalmasına) yardımcı olur.

Sayfalarınız / içerikleriniz için kısa ve anahtar kelime zengini URL’ler kullanın. Arama motorları kısa URL’leri uzun URL’lerden daha çok sever.

Semantik SEO

Semantik SEO Nedir?
Semantik SEO, yalnızca tek anahtar kelime etrafında değil, konuyu kapsayan birçok anahtar kelime etrafında optimize edilmiş içerik yazma işlemidir.

Bunu kendiniz yapmak için, örneğin hedef anahtar kelimenizi Google Görseller‘e yazın. Arama sonuçlarında çıkan farklı anahtar kelimeleri bir yere not edin. Bu anahtar kelimelerin de içinde olacağı bir içerik yazın. Yani bu şekilde tek anahtar kelimeye odaklanmadan, ilgili anahtar kelime çevresindeki anahtar kelimeleri de dahil ettiğiniz bir içeriğiniz olsun.

Google Görseller Bölümünde Anahtar Kelime Arama

Google Görseller Bölümünde Anahtar Kelime Araması

Veya Google arama bölümüne yazdığın ana hedef anahtar kelime ile ilgili listelenen Google arama önerilerini (1.Adım’daki Google’de Arama Önerileri görselinde göründüğü gibi) bir yere not et ve içeriğinizi bu çerçevede oluşturun.

6. Adım: Arama niyeti için içeriği optimize et

Arama Niyeti (Amacı) Nedir? Arama niyeti, bir arama sorgusunun arkasındaki nedendir. Başka bir deyişle, kişi bu aramayı niçin/neden/ne amaçla yaptı? Bir şey mi öğrenmek istiyor? Bir satın alma işlemimi mi yapmak istiyor? Yoksa belirli bir web sitesini mi bulmaya çalışıyor?

Arama Niyeti Neden Önemlidir? Basitçe söylemek gerekirse: Google’ın 1 numaralı hedefi kullanıcının arama niyetine ulaşmaktır. Bu nedenle, SEO ve içerik pazarlamasında başarılı olmak istiyorsa, hazırlayacağınız içerik “arama niyeti” yaklaşımına uygun olmalıdır.

7. Adım: İçerik tasarımına odaklan

İçeriğinizi yazdınız. Şimdiye kadarki yazılmış en iyi içeriğe sahip olmuş olabilirsiniz. İçeriğinizin tasarımı kötüyse (örneğin içeriğinizin arka planının koyu bir renk olduğunu düşünün) içeriğe ulaşan kullanıcıların sayfanızı terk etme olasılığı yüksektir. Buna bağlı olarak ta kullanıcıların sayfadan çıkış oranı çok yüksek olacaktır. Sayfadan hızlı çıkış işlemi SEO bazında Google’de içeriğinizi geriletecektir.

İçeriğiniz içerisinde; grafik çalışmaları, resimler,  madde imleri ve videolar kullanmaya çalışın. (Çünkü bunlar yazmış olduğunuz içeriğin anlaşılmasını kolaylaştırır).

8. Adım: Sayfanın başkaları tarafından keşfedilmesini sağla

Hazırlamış olduğunuz içeriğinizi duyurmak çok önemli. Bu yazınızın çok daha kişi tarafından incelenmesini sağlar.

  • İçeriğinizi yayınladığınızda kayıtlı olan e-postalarınıza gönderim yapabilirsiniz.
  • Sosyal hesaplar ile (Whatsapp grupları, Telegram grupları vs gibi) içeriğinizi duyurabilirsiniz.
  • Hedef kitlenize ilişkin Google veya Sosyal Medya reklamları girebilirsiniz.
  • İzinli telefon listelerine SMS gönderebilirsiniz.
  • Başka blog web sitelerine içeriğinizi mail olarak gönderip yayınlamalarını isteyebilirsiniz.

9. Adım: İçeriği iyileştir ve güncelle

İçeriğin güncellenmesi Google’nin en çok sevdiği şey. İçeriklerinizi ara ara mutlaka inceleyin, baştan itibaren yeniden okuyun. İçeriğinize fayda sağlayacak eklenmesi gereken yeni bilgiler varsa içeriğinize ekleyin. Veya içeriğinizde artık özelliğini yitirmiş bilgiler, satırlar varsa içeriğinizden kaldırın. İçeriğinizdeki dahili ve dış URL bağlantılarını mutlaka kontrol edin. Bağlantılarınızda çalışmayanlar var ise mutlaka yenisi ile güncelleyin.

İçeriğinizi iyileştirdiniz ve güncellediniz. İçeriğinizin tarih/saat bilgisini de güncellemeyi unutmayınız! Google en yeni bilgileri kullanıcılara göstermeyi istiyor!

10. Adım: Sitenizi SEO analiz araçlarıyla kontrol edin

Web siteniz ile ilgili bundan önceki 9 adımı yaptınız. Bu adımlardan sonra web sitenizi Ahrefs veya Semrush gibi SEO analiz araçlarıyla ara ara kontrol edin.

Site analiz araçlarıyla sitemizi neden kontrol ediyoruz? Web sitenizin arka planında neler olup bitiyor bunları görebilmek için. Örneğin, web siteniz sizin haberiniz olmadan adult sitelere, spam oluşturan web sitelerine eklenmiş olabilir. Veya daha önceden sitenizden kaldırmış olduğunuz (ölü – kırık link) olabilir. Bunlar gibi sorunlu alanları tespit ederek düzeltmek için bu SEO analiz araçlarını kullanıyoruz.


SEO Başarı Durumu (Örnek 2 Firma)

SEO çalışması ile başarı sağladığım örnek 2 şirketin 09.11.2022 tarihli anahtar kelime sıralama durumlarını sizinle paylaşmak istiyorum.

1- https://matbir.com.tr

SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

MATBİR Eğitim SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

2- https://mytransfer.com.tr

SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

MYTRANSFER firması SEO Başarısı | Anahtar Kelime Sıralama Durumu

ORSA Medya Ankara merkezli bir SEO ajansıdır. Sizi davet ediyoruz. Bugün bizimle hemen iletişime geçin. Hemen şimdi bir SEO teklifi isteyin!

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw== | ORSA Medya®

Web sitenizin trafiğini nasıl artıracağımızı ve işletmenizi nasıl büyüteceğimizi tam olarak biliyoruz. Harika dijital pazarlama taktikleri ile harika sonuçlar alacaksınız.

Bu Yazıyı Paylaşın!

Yorum Yap


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.